Da bismo razumeli šta je “boreout” objasnićemo ga preko njegovog antonima, a u ovom slučaju to je izraz “burnout”. Sigurno vam se bar jednom to desilo, a može se primeniti i na ljubavni i na poslovni život, a u ovom tekstu fokusiraćemo se na poslovni. “Burnout” bukvalno znači sagoreti. Previše posla, previše pritiska, mozak vam radi 300 na sat 12 sati dnevno jer i kada odete kući razmišljate o poslu, imate osećaj da ćete svakog trenutka eksplodirati. I onda, kada posle nekog vremena eksplodirate, date otkaz bez razmišljanja o tome gde ćete naći posao sutradan, jer ne možete ni jedan jedini trenutak da provedete nas svom radnom mestu, vi ste sagoreli. Nemate više atoma snage i treba vam odmor i vreme da napunite energiju i posvetite se nekom drugom projektu.

E sada, kada smo to razjasnili, možda ćete bolje shvatiti značenje reči “Boreout”. Rezultat ovog sindroma je možda i sličan, ali njegovi siptomi nisu, već su potpuno suprotni. To je mentalno stanje u koje zapadnete ukoliko na svom poslu imate minimalnu i gotovo nultu mentalnu stimulaciju. Najjednostavnije rečeno, to je dosada na radnom mestu koja može dovesti do raznih psihičkih, a i fizičkih problema. Zanimljivo je to da su tek u poslednjih nekoliko decenija prihvaćeni različiti psihološki poremećaji koji su izazvani radom i radnim okruženjem.

Psihički simptomi

Ukoliko sami ne primećujete nezadovljstvo vašim radnim mestom jer ste upali u rutinu, ili mislite da je faza, ovo su neki od simptoma na koje bi trebalo da obratite pažnju:

1. Napetost i razdražljivost

Ova dva simptoma obično idu ruku pod ruku. Kada je čovek napet, lako se iznervira i istangira. Probleme i napetost koju osećate na poslu, uvek nosite sa sobom i ne možete nikako da ih se otresete, jer znate da vas sutra isto čeka. Zato ste razdražljivi i svaka sitnica vam je okidač.

2. Ciničnost i sklonost napadima besa

Jako je teško da se nečemu radujemo, kada pred sobom ne vidimo nikakvu svetlu budućnost, već nam svako sutra deluje isto, napeto i nesrećno. To ume da u nama probudi ciničnost koja isijava negativnom energijom i nezadovoljstvom. Tako napeti, razdražljivi i cinični, svoje frustracije teško zadržimo za sebe, pa se one ispoljavaju povremenim napadima besa.

3. Emotivna i socijalna izolovanost

Iz svih gorenavedenih razloga, birate da budete sami. Ne želite da ljude punite negativnom energijom da vas sažaljevaju i da kvarite atmosferu. Lakše vam je da se povučete, odmorite malo za sutrašnji dan koji vas čeka. Samim tim, nemate želju ni da tražite partnera, jer smatrate da nemate šta lepo da donesete u vezu.

4. Apatičnost i uznemirenost

Sve vam je ravno. Okej, imate vi burne reakcije i lako vas je uznemiriti, ali više nizašta ne pokazujete interesovanje. Ništa u vama ne budi neku iskru, ništa što je pre moglo da vam ulepša dan, sada ne može. Nemate mišljenje ni stavove ni o čemu, jer vas prosto ne zanima šta se dešava van vašeg malog nesrećnog sveta.

Comments