Pred par stotina građana, u Univerzitetskom parku u Podgorici, dirljivom ispovješću #Neželjene djevojčice, započla je današnja konferencija za medije koju je organizovao NVO Centar za ženska prava.
Pred okupljenim građanima, dirljivu ispovijest #Neželjene djevojčice pročitala je glumica Branka Stanić. Ispovjest prenosimo u cjelosti:
“Mogla sam imati zlatne loknice i najljepše plave oči.
Mogla sam pjevati u horu ili igrati balet.
Mogla sam pisati divne, tanane stihove, nježne poput moje duše…
Mogla sam, ali nisam dobila priliku.
Nadala sam se da ću biti važna naučnica ili velika šampionka okićena zlatnom medaljom,
za ponos svojoj zemlji i svom narodu.
Uzeli su mi nadu.
Željela sam biti učiteljica da sa prvacima sričem prva slova ili
Ljekarka koja bi svakoga dana na svijet donosila nove živote.
Moje želje se nisu ispunile.
Radovala sam se na samu pomisao da bih nekome bila dobra sestra, najbolja drugarica, a jednog dana i voljena mati.
Moje radovanje je kratko trajalo.
Mogla sam biti Iva, Maja, Sanja ili Milena. Teodora, Aleksandra, Jelena… Milica. Ali ja nikada neću dobiti priliku da me neko oslovi nekim takvim, milim i lijepim imenom. Ja sam samo Neželjena.
Moji roditelji me nisu željeli. Ne ljutim se na njih i znam da bih ih beskrajno voljela samo kada bi mi pružili priliku.”

Organizatori su u parku otkrili ploču posvećenu neželjenim djevojčicama, a direktorica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević, u svom obraćanju prisutnim građanima i predstavnicima medija je istakla:

Maja Raicevic Da #Neželjena postane #Željena
“Ova inicijativa ne dovodi u pitanje zakonom garantovana reproduktivna prava žena, kao što je pravo na prekid trudnoće, već  je osmišljena  da bi se pokrenuo društveni dijalog i mijenjao patrijarhalni sistem vrijednosti koji preferira “muškog nasljednika”,  zbog kojeg naše djevojčice nijesu jednako željene u odnosu na dječake. Riječ je o duboko ukorijenjenoj diskriminaciji koja počinje prije rođenja, a manifestuje se kroz neravnopravan položaj djevojčica i žena u svim oblastima života. Posledice ovog problema su  zloupotreba prenatalnih testova i selektivni prekidi trudnoće, restrikcija u oblasti reporoduktivnih prava žena, a  može imati i ozbiljne  društvene implikacije, kao što su porast nasilja, organizovanog kriminala, konflikata.
#Neželjena je volonterska inicijativa koju će, nadamo se , podržati i građanke i građani Crne Gore, jer je riječ o budućnosti društva, o budućnosti i naših dječaka i naših djevojčica. Pored kampanje koju smo pokrenuli , danas pokrećemo i peticiju kojom ćemo tražiti od Vlade Crne Gore da obezbijedi  izradu Akcionog plana za rješavanje problema prenatalnog odabira pola. Akcioni plan treba da uključi multidisciplinarni pristup i stručnjake raznih profila koji će raditi na  izmjenama i dopunama  zakonskog okvira, ali i predlaganju  mjera iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture. Neka ova ploča obilježi kraj Sistema vrijednosti koji diskriminiše djevojčice.”
Kampanju je podržala I doktorica Kliničkog centra, Olivera Miljanović koja je u svom obraćanju medijima rekla: “Ono što želim danas da poručim kao ljekar i kao genetičar jeste da je selektivni abortus koji se događa nakon sprovedenog genetičkog testa jedna, prvo medicinski neprihvatljiva radnja, pa nakon toga etički I moralno. To je kršenje crnogorskog zakona.”

Nezeljena tabla Da #Neželjena postane #Željena
Za medije je govolila i istraživačka novinarka Svetlana Slavujević koja je među prvima u Crnoj Gori skrenula pažnju na ovaj problem. Ona je navela da ovaj problem, koji je sada već prilično vidljiv, može imati ozbiljne dalekosežne posledice na cijelo crnogorsko društvo i njegovu budućnost, te da su stoga ovakve kampanje i akcije neophodne kako bi se radilo na boljoj informisanosti i podizanju svijesti građana o ovom i sličnim problemima.
Na kraju gospođa Maja Raičević je zahvalila svim partnerima i saradnicima koji su pomogli u kreiranju i realizaciji kampanje #Neželjena: “Ovaj problem okupio je veliki broj volontera koji su svjesni načina na koji se on reflektuje na cijelo društvo i koji su bili spremni sa nama da pokrenu ovu inicijativu i na taj način podstaknu cjelokupno društvo na njegovo rješavanje. Zahvaljujemo marketing agenciji McCANN Podgporica koja je osmislila kampanju #Neželjena, brojnim saradnicima i prijateljima koji su nam svojim ličnim angažmanom omogućili da je realizujemo i naravno svim medijskim kućama koje su omogućile da ova kampanja dođe do najšire javnosti.”
U okviru performansa, građani su simbolično držali roze svijeće, a među njima bio je i bivši trener ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, Dragan Adžić.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici NVO organizacija u Crnoj Gori, javne ličnosti kao i predstavnici Ministarstva Zdravlja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

“Neka jedine svijeće koje ćemo zapaliti budu one na rođendanima naših djevojčica. Neka #Neželjena postane #Željena” – glase neke od poruka ove kampanje.

Citulja u novinama Da #Neželjena postane #Željena
Comments