Orginalna božićna drvca

Božić je iza nas. Svi smo ga proslavili na svoj način, što kod nas obično podrazumijeva tradicionalnu proslavu uz prepoznatljivo božićno drvce. Međutim, bilo je i onih koji su se odlučili na sve samo ne na uobičajeno božićno drvce. Koliko je zanimljiva i zabavna ljudska originalnost, pogledajmo još jednom.

christmas tree memory Da Vinci XXI: Dizajnom protiv teških vremena

Božić i kićenje veliki su poticaj na kreativnost

Trideset najboljih hrvatskih ideja godine

Hrvatski magazin “Globus” dodijelio je nagrade za najbolje ideje u 2011. godini u području dizajna. Neki od nagrađenih jesu dizajnerica Đurđica Vorkapić, koja je uspješno uplivala i u vode industrijskog dizajna, mladi Šime Sušić, koji je kulinarskim umijećem zadivio strogi žiri, ali i najširu publiku pred malim ekranima, pobjedom u hrvatskom “Masterchef”- u, magistra farmacije Nika Brlečić s bočicom inovativnog proizvoda protiv bora, učiteljice koje su svojom inovativnošću postigle da i djeca s Downovim sindromom aktivno sudjeluju u nastavi, nada hrvatske znanosti dr. sc. Tomislav Domazet Lošo, koji je uspio nadograditi teoriju evolucije Čarlsa Darvina (Charles Darwin), tim mladog Mate Rimca koji je stvorio prvi električni automobil itd.

1325599881MateRIMAC 6338 Da Vinci XXI: Dizajnom protiv teških vremena

Dokaz da hrvatski dizajn ne osjeća trenutnu krizu

Poštanske marke s likovima poznatih vegetarijanaca

Ser Pol Makartni (Sir Paul McCartney), Natali Portman (Natalie Portman) i Elen Dedženeris (Ellen DeGeneres) dozvolili su da se naprave poštanske marke s njihovim likom, jer su troje među dvadeset najpoznatijih vegetarijanca svih vremena. Popularni je trio pristao da se napravi kolekcija pečata, a sve je organizirala “PETA” (People for the Ethnical Treatment of Animals). Lisa Lang (Lisa Lange), potpredsjednica udruge za zaštitu životinja, rekla je: “Oni su vrlo utjecajni ljudi, a mnogi i ne znaju da su vegetarijanci.” Još neki celebrityji koji će se naći na poštanskim markama jesu Vudi Harelson (Woody Harrelson), Krisi Hajnd (Chrissie Hynde), Pamela Anderson (Pamela Anderson), Morisi (Morrissey), Džoan Džet (Joan Jett), Brajan Adams (Bryan Adams), zvijezda “Jackassa”-a Stiv O (Steve-O) i Liona Luis (Leona Lewis). Lang vjeruje da će posebno izdanje poštanskih maraka povećati svijest ljudi o mučenju i ubijanju životinja, te ih uvjeriti da prestanu jesti meso.

PETAStamps134263192 590x442 Da Vinci XXI: Dizajnom protiv teških vremena

Poštanske markice koje promoviraju vegetarijanski način života

Babuška MaxMara

Ova modna kuća još jednom podsjeća na svoj šezdeseti rođendan i moskovsku izložbu koja je organizirana u tu čast. Naime, kultnu rusku lutkicu babušku odjenuli su u prepoznatljivi model od devine dlake. Za njezin modni makeover poslužila je fotografija manekenke Megi Rajzer (Maggie Rizer), koju je za kampanju MaxMara 1998. godine snimio slavni fotograf Ričard Avedon (Richard Avedon). Tako je ovaj folklorni ruski suvenir u limitiranom izdanju dobio novi fashion status.

MMcoat 3 Da Vinci XXI: Dizajnom protiv teških vremena

MaxMara ne prestaje slaviti svoj jubilej

Dizajnom protiv krize

“Mnogi namjerno pretjeruju u shvaćanju aktualne krize, pesimisti ju uvećavaju kako bi opravdali svoju neaktivnost i gubitak inicijative. To zapravo i jest najgora posljedica teških vremena i straha nemarnih. No, postoji i manjina koja zna da upravo u takvim vremenima treba uložiti više energije i stvarati proizvode koji će to stanje uma razotkriti i umanjiti”, izjavio je talijanski dizajner Gaetano Peše (Gaetano Pesce), predstavivši svoju najnoviju kolekciju “Il Guilare”, koja ironijom i optimizmom pokušava ukazati na svijetle točke “teških” vremena. Najbolji je primjer njegov dizajn namještaja inspiriran dvorskim ludama.

giullari big Da Vinci XXI: Dizajnom protiv teških vremena

Dvorske lude u prošlim su vremenima služile tomu da, uz snažnu dozu ironije, smanje dramatičnost situacije


Josipa Lijović je vedra studentkinja iz Zagreba koja slobodno vreme troši uživajući u prijateljskim druženjima uz kaficu i svojoj velikoj strasti – modi, o kojoj s užitkom piše na svom blogu Baby Loves Fashion. “Svako od nas bi trebalo da se potrudi da bude što bolja verzija sebe samog” je krilatica po kojoj živi i koja se često može čuti iz njenih usta.

Comments