Vrteti se ukrug bez izlaza jeste veoma teško, a tako se osećate kada nema odgovora na sva vaša pitanja. Dokle više, pitate se svakoga dana, da li će vaša duša ostati sama?

Daljina Daljina, dim i prašina

Daljina...

Sama reč daljina ima posebno značenje za svakoga od vas. Zapravo, ovde je reč o daljini između ljudi, dvoje ili više, svejedno je kada govorimo, važna je suština tog problema. Ponekad niste svesni koliko je to velika prepreka za sve vas, takozvana hladnoća, praznina, tišina – svako tu daljinu oslovljava drugim imenom. Šta ona za vas znači? Kada vam neko otputuje negde, ta daljina je osećaj usamljenosti i razdvojenosti od vama drage osobe. A kada je ta osoba pored vas, a osećate kao da vam je u srcu miljama daleko, šta onda radite? Isto je i sa odnosima u prijateljstvu – tu ste jedni za druge kada je teško, kada vam se ceo svet raspada, a kada vam je lepo, da li ste opet zajedno?

Jedno jeste očigledno – tu prazninu koju osećamo češće nego ispunjenost i zadovoljstvo, ne mogu vam popuniti drugi ljudi, pa makar to bila osoba koja vam pruža bezuslovnu ljubav. Kada se emocije u vama rasplamsaju, one gore i gore sve dok ne izgore skroz. Tada u vama ostaje samo dim i prašina od sećanja, osećanja i obećanja. Da ne biste došli do faze uzaludnog lutanja, preispitajte se šta vam je zaista važno, dosta je bilo ćutanja.

Dim i prasina Daljina, dim i prašina

... dim i prašina

Mislio sam idem negde, a sad vidim išao sam ukrug”, kao što kaže Bajaga u pesmi “Daljina, dim i prašina”. “Koliko je dana dosta da upoznaš svet?” – to su i vaša pitanja, koja sebi postavljate svakoga dana. Da li će vaša duša ostati zauvek sama? Tragate za svojom srodnom dušom, drugom polovinom, odnosno vašom drugom celinom. Nemojte zaboraviti ko ste, zašto ste na ovoj planeti baš vi rođeni i stvoreni da živite. I kada govorimo o putu koji vas vraća na početak vaše životne pesme zaključujemo to da niste još naučili lekciju koja vam se ponavlja. Ako se prisetite, to je kao ocenjivanje u školi, dok ne naučite kako treba – ne položite taj predmet. Tako vam je i sa životom, stalno polažete ispite – kod prijatelja, porodice, partnera, iznova i iznova.

Pitate se još koliko testiranja ćete morati da prođete da biste bili srećni. Odgovor je pred vama: Sve dok ne shvatite da u tome i jeste čar života. U nepredvidljivosti, neizvesnosti, preispitivanju, rešavanju nedoumica, a nagrada vas čeka kada se najmanje nadate, u vidu prilike da sve to osetite i doživite. Ostavite nekog traga iza vas, da li u vidu ostvarenosti u karijeri ili u porodici, ostvarite se na svom putu večnosti, jer kada vas ne bude, ostaće samo bleda sećanja, dim i prašina vašeg postojanja.

Izvor fotografija: pcfoto.biz


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Comments