Nekada davno, dama je predstavljala odraslu ženu, ženu lorda, gospodara imanja. Isprva se mislilo samo na viši stalež, da bi nakon toga ovaj pojam obuhvatio sve odrasle žene. Ipak, žene višeg statusa su bile zadovoljne da ih, jednostavno, nazivaju ženama, dok su one sa dna društvene lestvice preferirale da ih indentifikuju sa damama.

blackandwhitecouchgirlbrunettehollywoodstar 69c80b36a842f2c0f9e45bdd144430dd h Dame, gde ste nestale?

Prava dama misli svojom glavom i ne boji se da bude to što jeste.

Kada neko pomene “dama”, ta reč nas asocira na uspešne žene sa dobrim manirima, na nedavno udatu Kejt (Kate Middleton) za princa Vilijama, na naše bake i prabake iz nekog drugog veka. Sve su se one trudile, i dalje se trude, da budu najbolja verzija sebe, po pitanju fizičkog izgleda, materijalnog i društvenog statusa. Put ka toj destinaciji neretko nam donosi nezadovoljstvo. Žene treba da rade na sebi. Tajna je, naravno, u njihovom ponašanju i kako ono utiče na svet oko njih.

Jedna dama:

Ima svoj identitet

Prava dama misli svojom glavom i ne boji se da bude to što jeste. Savršenstvo je samo ideja, ono čemu težimo. Ja sam savršeno “Ja” u ovom trenutku. Ima unutrašnji osećaj da je jedna jedina, a ne jedna od mnogih u “moru žena”.

Samokontrola

To je ono što je odlikuje, kao i sposobnost da zadrži jezik za zubima pre nego što izvaga šta će reći, ali se neće bojati da iskaže svoje mišljenje kada je to potrebno. Problemi, nevolje (“prljav veš”), kao i suze, nisu za javnost. Rešiće to sama, ili uz pomoć partnera – ipak, ona je dama.

Samouverenost

Strasna je. Ostvaruje sve što sebi postavi kao cilj. Daje prednost svojim prioritetima i ne pravi kompromise radi trenutnih užitaka. Neće dozvoliti da joj iko stane na put, ali neće ni gaziti preko mrtvih do svog cilja. Drugi je prepoznaju kao damu i poštuju. To je prava mera koliko je uspela u radu na sebi.

Nezavisnost

Prava dama ima svoj život, posao, hobi, obaveze. Nema vremena da se bavi tuđim životima, što ne znači da neće nesebično priteći u pomoć drugim ljudima. Ume da bude sama, ali nikada nije usamljena. Iako je sama sebi dovoljna, kompletna je tek uz pravog muškarca, uz koga će zadržati svoju nezavisnost.

Ima harizmu

Ima “ono nešto” čime pleni i osvaja. To je, u stvari, pozitivna energija koju širi, samim tim što deluje tako bezbrižno i neopterećujuće. Osmeh je sastavni deo njene ličnosti, ona zna da je to jedina kriva linija koja može ispraviti neke stvari.

Svesna je sebe, svojih vrednosti i kvaliteta

Ona uživa u svemu lepom i ženstvenom. Sve što radi, čini to sa elegancijom. Saosećanje i strast su njeni najveći kvaliteti, uz nesebičnost i pribranost.

Ume sa ljudima

Prihvaćena je u društvu. Uvek je u centru pažnje, jer dopušta i drugima da se istaknu. To postiže tako što je umerena u svojoj duhovitosti, energičnosti i komunikativnosti. Ne priča previše o sebi, ostaje uvek pomalo misteriozna.

Brine o sebi

Uvek odvoji malo vremena za sebe. Zna kada treba da se odmori od svega. Nega sopstvenog izgleda i briga o zdravlju dami nisu opterećenje, niti dodatna obaveza, iako nije lako uvek izgledati tip-top.

Ovo su samo neki od njenih mnogobrojnih kvaliteta koje je damom čine. Naravno, osećanja kao što su zavist i mržnja, koje svako od nas nekada oseti, ona nasluti, analizira i preispita sebe, a ako ih ne može u određenom momentu prevazići, ona se potrudi da ih ne pokaže. Da bi se žena osetila damom, ili pravom ženom kakvom je smatramo, mora da radi na sebi ne bojeći se promena, grešaka i neuspeha. Mora voleti sebe, takvu kakva jeste.


Iva Lekić voli podjednako da komplikuje i pojednostavlja, čvrsto veruje svom instinktu i ne daje obećanja, jer zaboravlja… Ima skoro savršen odbrambeni mehanizam protiv primitivnih oblika života koji nas okružuju. I dalje ne zna šta će biti kad poraste

Comments