Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) bio je frontmen grupe “Queen”. Nažalost, umro je, na današnji dan, pre 20 godina. Prisetimo se njegove slave.

Rodio se 5. septembra 1946. godine u porodici Parsi Indusa, pod imenom Farok Bulsara. Mejkjuri je živeo u Zanzibaru i školovao se u internatu u Indiji. U London je doputovao sa svojom porodicom bežeći od revolucije u Zanzibaru 1964. godine.

teen Dan kada je Kraljica ostala bez Kralja

Niko nije ni slutio slavu koju će postići uvek nasmejano dete

On i njegova grupa popularni su kao i onih dana kada su bili na vrhuncu slave. Iako je prošlo čak 20 godina kako nema Merkjurija, britanski list “Independent” naveo je da pevačeva smrt “deluje kao mali zastoj u njegovoj karijeri”.

queen band image 01 Dan kada je Kraljica ostala bez Kralja

Grupa "Queen" u danima svoje najveće popularnosti

Nakon smrti Merkjurijev muzički uticaj je samo rastao. Nova muzička imena poput Lejdi Gage (Lady Gaga), Robija Vilijamsa (Robbie Williams) i grupa “Foo Fighters” i “Muse” navode baš njega kao svog najvećeg uzora.

Ono što njegov lik čini nezaboravnim su sigurno karakteristični nastupi uživo, opčinjavajući vokal i hitovi poput “We Are The Champions”, “Killer Queen”, “Crazy Little Thing Called Love”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love” i “Don’t Stop Me Now”, koje je sam napisao.

Ostaće upamćena slika u kostimu koji je nosio na turneji 1989. godine, njegovi brkovi i visoko podignuta pesnica.

fredijeva statua picnik Dan kada je Kraljica ostala bez Kralja

Čuvena poza ovekovečena je u njegovom spomeniku podignutom u mestu Montre na švajcarskoj obali Ženevskog jezera

Pored toga što je bio frontmen grupe, tekstopisac, sjajno se snašao i u solo karijeri. Objavio je nekoliko albuma tokom svoje solo karijere, a sarađivao je i sa Monserat Kabalje (Montserrat Caballé) na albumu koji je trebalo da bude tema Olimpijskih igara 1992.godine. Time je ispunio svoj dugogodišnji san da sarađuje sa ovom operskom divom. Može se reći da je najpoznatija solo pesma koju je snimio ubedljivo “Living On My Own”.

Umro je u Londonu 24. novembra 1991. u svojoj 45. godini. Merkjuri je, u saopštenju koje je objavio dan pred smrt, potvrdio da ima AIDS. U roku od 24 časa pao je u komu i preminuo. Patnju koju je osećao usled bolesti nije delio sa javnošću, trpeo je u privatnosti svoga doma, hrabro ne želeći sažaljenje.

Kako je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je javnost ka inicijativi za pomoć uklanjanju opake bolesti koja je harala južnom Afrikom.

Merkjuri je svirao klavir, ali i druge instrumente. Pesma “Boehmian Rhapsody” je proglašavana za pesmu decenije, epohe, pa čak i veka.

Iako se šalio na račun svog sviranja gitare, dobio je pohvale Brajana Meja (Brian May) da ima stil “nalik na Hendriksa”. Pesmu “Crazy Little Thing Called Love” često je na koncertima izvodio na akustičnoj gitari.

Živeo sam život punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio“, izjavio je jednom prilikom Fredi.
Muzička zaostavština Fredija Merkjurija aktuelna je i danas, njegovo ime se redovno može naći na različitim “Best Of…” muzičkim listama širom sveta.

Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena – sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike. On je proždirao život i slavio svaki minut. I, kao kometa, ostavio je sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze“, rekli su o njemu.

“Show must go on, but it will never be the same!”


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments