Na engleskom ovaj praznika se zove Halloween, a znaš li šta ta reč zapravo znači? Ime je nastalo od naziva keltskog praznika “All Hollow’s Eve, odnosno “Veče svih svetih”. To je zapravo bio paganski običaj koju su papa Gregor III i Gregor IV uveli i kao hrišćanski, a koji je trajao od 13. maja do 1. novembra. U devetom veku crkva je odredila da ovaj praznik počinje zalaskom sunca, a odmah nakon ovog praznika dolazi Dan svih svetih 1. novembra.

Još jedna zanimljiva stvar vezana za Noć veštica jeste zašto je bundeva postala jedan od njenih glavnih zaštitnih znakova? Večeras će oni koji slave praviti rupe u obliku očiju, nosa i usta na samoj bundevi, a ostaviće upaljenu sveću da sagori iznutra. Običaj je opet vezan za Kelte koji su verovali da je glava najmoćniji deo tela, i da će upaljena sveća na rezbarenom povrću koje podseća na ljudski lik oterati zle duhove.

Jedna legenda u Irskoj govori o tome da je izvesni farmer koji je bio strastveni kockar naterao samog đavola da se popne na drvo, i tamo ga je držao zarobljenog uklesavaši u drvo krst. Đavo ga je iz osvete prokleo da zauvek luta noću osvetljavajući put svećom koja svetli iz repe.

noc vestica1 Danas je Noć veštica, a ovo su najstrašnije zanimljivosti o ovom prazniku
Comments