Kada je zapravo ovaj praznik počeo masovno da se slavi? Veruje se da je ovaj praznik dobio stalan datum u vreme starih Rimljana, a kako bi duše mrtvih lakše pronašle put kući gasile su se vatre u ognjištima, a na pragovima bi se ostavljale izdubljene repe ili krompir s upaljenom svećom. Na pragovima su se ostavljali i tanjiri s najboljom hranom kako bi se odobrovoljili zli duhovi ako slučajno naiđu, naravno nadali su se da neće.

Danas se Noć veštica slavi širom sveta na različite načine. Za razliku od proslave u Rimu, danas je u Noći veštica repa je zamenjena bundevom, koja je na američkom tlu najbolje uspevala. Očekivano, ovaj praznik najveću popularnost ima u Americi, a glavna obeležja su naravno veštice, kostrui, crne mačke pa i sam đavo. Zahvaljujući masovnoj popularnosti ovaj praznik vredi milijarde jer se tom prilikom prodaju ukrasi, dekoracije i maske u velikim količinama, a sama Noć veštica je postala drugi najskuplji praznik, odmah posle Božića.

I za kraj još jedna zanimljivost vezana za ovu čudnu noć. Da li znaš da postoji zvaničan naziv za strah od Noći veštica? Ovaj strah se naziva Samajnofobija (Samhainophobia). Zato neki ljudi ne vole da se na ovaj dan plaše od strane svojih prijatelja i to mogu doživeti prilično ozbiljno.

noc vestica2 Danas je Noć veštica, a ovo su najstrašnije zanimljivosti o ovom prazniku

 

Pročitajte još i ovo:

Makeup ideje za Halloween: Glamurozna veštica

Makeup inspirisan Harijem Poterom izgleda ovako

10 zastrašujućih, ali fantastičnih makeup ideja za Noć veštica

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotogrfaija: www.pinterest.com

Comments