Poslednja istraživanja sa Kornel Univerziteta kažu da će muškarac biti ljubomoran ako njegova devojka ode na večeru ili ručak sa bivšim, ali da će mu manje važno biti ako s njim ode na kafu ili ima neku drugu aktivnost.

Razlog? Deliti obrok sa nekim je ekstremno intimna aktivnost. “Reči ‘to je samo ručak’ znače isto što i ‘mi smo dobri prijatelji’ u očima vašeg partnera”, kaže doktor Kreg Malkin (Craig Malkin, Ph.D), klinički psiholog i instruktor psihologije na Medicinskom fakultetu na Harvardu.

To što ste u ozbiljnoj vezi ne treba da znači da treba da prestanete da viđate svoje stare prijatelje, makar oni bili i vaši bivši momci ili samo dobri stari muški prijatelji. “Kada odustanemo od nas kakvi smo bili, ili naših starih prijatelja, prestajemo da budemo osoba u koju se naš partner zaljubio”, objašnjava doktorka Lisa Fajrston (Lisa Firestone, Ph.D), klinički psiholog i ljubavni terapeut, i dodaje: “Ako izgubimo našu vitalnost tada naša veza pati takođe.”

1232 Dečko i drugar: Kako zadržati obojicu?

To što si zaljubljena ne znači da treba da zaboraviš svoje muške prijatelje

Ako ne želite da se odreknete ručka sa svojim muškim prijateljima i želite da izbalansirate odnose sa svim muškarcima u svom životu, sledite sledeće korake:

Bez tajni. Ako planirate da se družite sa svojim muškim prijateljem, budite potpuno otvoreni povodom toga sa svojim dečkom. Tajnovitost neće samo učiniti vašeg dečka nesigurnim već će ga i navesti da misli da ćete preći granicu sa svojim prijateljem. Zapitajte se da li biste voleli da on vama sakrije da je ručao sa bivšom devojkom?

Savetujte se sa svojim dečkom. Pre nego što pozovete svog druga da odete na piće ili u bioskop, posavetujte se sa svojim dečkom sa čime se on više slaže. Dajte mu priliku da sam odabere ono što će mu delovati bezopasnije kad je prelaženje granice u pitanju. Time on vama ne oduzima slobodu, već vi njemu ulivate sigurnost.

Pozovite i dečka. Ne samo da će na taj način videti da nemate šta da krijete, već će to vašu vezu učiniti zdravijom.

Napravite od toga grupni šou. Kada dečko i devojka jedu sami to izgleda kao sastanak, ali ako je uključeno više ljudi onda to razbija intimnost. Veliko društvo uvek donosi i veliku zabavu, a tako ćete i izbeći sve začkoljice oko sastanka udvoje.

Pričaj o svom dečku sa svojim drugarima. Ako ćete se sresti sa drugom, s kojim zapravo imate platonsku naklonost otkad ga poznajete, najbolje bi bilo da napravite distancu pominjući svog dečka. Npr. ako sedite u kafiću recite “Mom dečku bi se ovo mesto baš svidelo”. Time ćete nenapadno odrediti granice i neće biti opasnosti da se dogodi ono čega se vaš momak plaši.

Izbegnite pijanstvo. Pronađite zabavu koja će vam biti dovoljna za dobro raspoloženje i bez dodatnog ispijanja koktela. Alkohol može da odvede predaleko, ako vas neko već privlači, a vaša večera se pretvori u koktel veče. Alkohol nas navodi da flertujemo mnogo više nego što bismo to radili u treznom stanju.

Izbegavajte razgovor o vezama. Ako sa svojim muškim prijateljem razgovarate o svojim problemima u vezi, vaš će se dečko osećati izdano. Pomislite kako biste se osećali kada bi vaš dečko svoje probleme o vašoj vezi poveravao nekoj svojoj drugarici? Takođe, razgovor o romantičnim problemima i emocijama, dovodi do romantičnih osećanja upravo sa osobom s kojom razgovarate o tome, pa je to dodatni razlog da to izbegavate.

Ne budite dvolični. Vaš momak ima iste razloge da zadrži svoje ženske prijatelje oko sebe dok je u vezi, kao i vi da zadržite muške. Stoga ne budite dvolični i nemojte vi njemu da branite nešto što sami radite. Ako ste previše strogi, kada ne treba, to samo može dovesti do kontraefekta i uništiti vezu.


Danijela Milovanović se bavi pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima” – Tomas Man.

Comments