5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Nekada su bile obavezna lektira, a danas je većina ovih knjiga deo naših nostalgičnih sećanja. Koje su to knjige naše mladosti koje su nas tako predano učile pravim vrednostima?

Među stranicama ovih knjiga možete naučiti kako ispuniti vreme, kako se igrati, voleti, a iznad svega, čitajući ova dela naučićete kolika je snaga prijateljstva. Uvodimo vas u svet iskrenih odnosa, požrtvovanosti i odanosti. Sledi lista knjiga koje slave pravo prijateljstvo i bezbrižno doba mladosti.

1. “Doživljaji Toma Sojera” (The Adventures of Tom Sawyer), Mark Tven (Mark Twain)

Ovaj roman je podsetnik da smo svi mi nekada bili deca. Očaravajuće zabavan i duhovit, ovaj roman nas uvodi u svet dečaka koji ne poznaje dosadu i brigu, već je uvek spreman na avanturu i izazove. Saživljavajući se sa glavnim junakom, uviđamo kako je mladost prirodan bunt i oprečnost strogim kriterijumima sveta odraslosti.

Tom Sojer Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Mnogi dečaci su se poistovećivali sa junakom ove knjige

2. “Doživljaji Haklberija Fina” (The Adventures of Huckleberry Finn), Mark Tven

Priča o dečaku koji ne želi da bude “pristojan”, on puši, beži od kuće i upada u razne nevolje. Haklberi Fin je simbol buntovništva, ali i simbol pravog prijatelja. Najbolji drug mu je Tom Sojer, a zajedno su nenadmašni u smišljanju različitih smicalica i nestašluka.

Iako sadrži nesvakidašnji govor i “potresne” scene, čitanje “Haklberija Fina” omogućava deci da budu bezbrižna, a odraslima da ne zaborave da su i oni sami nekad bili mladi.

Knjiga Haklberi Fin Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Omiljen među vršnjacima, a nepoželjan za odrasle

3. “Družina Sinjeg galeba” (Bratovščina Sinjega galeba), Tone Seliškar

Naizgled namenjena deci, ali jednako lekovita i za odrasle. Priča o dečaku Ivi koji ostaje bez roditelja i svim srcem se trudi da očuva jedinu uspomenu na oca – jedrenjak “Sinji galeb”. Uz pomoć iskrenih i odanih drugova, odoleva svim preprekama koje mu nameću okolina i život. Svako ko se samo podseti ove potresne i nežne priče uvideće kako ideja ovog romana važi u svakom životnom dobu.

Druzina Sinjega galeba Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Vreme družina i kolektivnosti

4. “Družba Pere Kvržice”, Mato Lovrak

Možda se čini kako je vreme družina odavno prošlo, ali ima nešto u okupljanju i avanturama grupe preduzimljivih dečaka. Ova knjiga nas podseća kako se zajedništvom i ljubavlju mogu stvarati velika dela. I nemojte unapred ovo delo odbaciti kao dečje i naivno, jer reč je o ozbiljnoj lekciji kako prijateljstvo može sve.

Druzba pere Kvrzice Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Jedna od neprevaziđenih povesti o drugarstvu

5. “Vlak u snijegu”, Mato Lovrak

Knjiga inspirisana stvarnim događajem otkriva svet surovog života, poteškoća, ali i istinskog drugarstva i sloge. U današnje vreme kada je svet okrenut individualizmu i samoći, čitanje ovog romana pruža mogućnost da se setimo kako se zajedničkim radom i iskrenošću mogu pobediti naizgled nepremostive prepreke.

Knjiga Vlak u snijegu Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Prvobitno je naslovljen "Djeca velikog sela"

6. “Dečaci Pavlove ulice” (A Pál utcai fiúk), Ferenc Molnar (Molnár Ferenc)

Čuveni roman mađarskog pisca Ferenca Molnara govori o grupi dečaka iz Pavlove ulice koji su provodili detinjstvo u vihoru rata ugledajući se na avanturističke romane. Negujući osobine pravih junaka poput hrabrosti, humanosti i vernosti, ovi dečaci su pravi pokazatelji da je plemenitost jedna od najcenjenijih čovekovih osobina. Ovaj roman iako veseo i zabavan, takođe ukazuje na veoma surovu i potresnu stranu detinjstva.

Decaci Pavlove ulice Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Priča o herojskom podvigu malog junaka

7. “Beli Očnjak” (White Fang), Džek London (Jack London)

Planetarno popularna priča o ljubavi između čoveka i poluvuka nikada ne može da zastari. Beli očnjak je metafora za sve nesnađene i neprihvaćene, a kada se susretnu priroda i čovek, jedino što uspeva da pobedi taj jaz jesu toplina i ljubav. Roman koji možete čitati iznova i uvek otkrivati neke nove tajne umešnosti Džeka Londona.

Knjiga beli ocnjak Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Poznato delo ujedinjuje dva sveta

8. “Orlovi rano lete”, Branko Ćopić

Mnogi od nas su uživali u ovom Ćopićevom romanu koji u prvi plan stavlja avanture družine školaraca. Iako su u pitanju samo deca, neretko njihovi postupci mogu poslužiti za primer odraslim ljudima. Njihova sloga, snalažljivost, hrabrost i požrtvovanost slave prave vrednosti u međuljudskim odnosima. Čak i kada na snagu stupi ratno vreme, ono uspeva da prekine bezbrižno detinjstvo, ali ne i pravo prijateljstvo.

Orlovi rano lete Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Istoimeni film iz 1966. godine režirala je legendarna Soja Jovanović

9. “Magareće godine”, Branko Ćopić

Još jedno izuzetno delo Branka Ćopića prati priču o najuzbudljivijim godinama mladosti provedenim u jednom internatu. Ovde se mogu naći problemi i teškoće svakog puberteta – neshvaćenost, prve ljubavi, nesnalaženja, ali i iskreni odnosi, prijateljstvo.

Magarece godine Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Najosetljivije godine tema su ovog romana

10. “Hajduci”, Branislav Nušić

Inspirisana piščevim životom, ova knjiga je obavezno štivo svakog odrastanja. Iako naizgled protkana isključivo humorom i dečjim nestašlucima, ovde se uči kako upoznati sebe i svet koji nas okružuje. Čitajući iznova ovaj kultni roman, podsetićemo se koliko je  važno negovati maštu i potrebu za igrom.

Nusicevi Hajduci Deset knjiga o prijateljstvu i mladosti

Vragolasta i zabavna priča o mladim odmetnicima


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Editors choice