#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Makeup proizvodi koji su nam neophodni ove zime!

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Ko ne voli da spava i uživa u toplini velikog kreveta? Lep je osećaj naspavati se i biti spreman za novi dan. Bez zdravog sna ne možete funkcionisati, zato radikalno promenite svoje loše navike, ubrzo ćete se bolje osećati.

#1 Izbegavajte kofein pre spavanja

Prvo i najvažnije – izbegavajte kofein i ostale supstance pre spavanja. Njega možete naći ne samo u kafi i čajevima, već i u većini vaših omiljenih čokolada i slatkiša, stoga, ako bar ne možete da ga izbacite, svedite ga na minimum.

#2 Vaš krevet je rezervisan jedino za spavanje

Ne za razgovore, tuču jastucima ili igranje sa vašim kućnim ljubimcima. Da za čitanje i učenje. Čuvajte taj vaš topli kutak, jer je on upravo – mali, opuštajući i samo vaš.

#3 Izbacite vaše kućne ljubimce iz kreveta

Možda zvuči malo surovo, ali oni će vas pored vašeg partnera (ako ga imate) ometati u slatkom spavanju. Iako je vaš pas neodoljivo mekan i divan, ipak je vaš san najvažniji.

#4 Redovno provetravajte sobu

Brojna istraživanja su pokazala da mnogi od nas spavaju bolje i duže kada se prostor u kome boravimo, pa i odlazimo na počinak redovno provetrava. Bilo da ste alergični na prašinu, dim cigara ili bilo koji drugi vid alergena obavezno otvarajte prozor! Makar 10 minuta dnevno.

#5 Izaberite odgovarajuću posteljinu

Posteljina ne mora da bude toliko skupocena da bi vaš san učinila još kvalitetnijim. Udobnost je najvažnija, ali posteljina mora da, ako imate određene zdravstvene probleme, olakša vaše tegobe.

#6 Vežbajte, ali ne pre spavanja

Osobe koje redovno upražnjavaju vežbe spavaju bolje, duže i kvalitetnije. Međutim, ako ste zaposleni i ako vam raspored ne daje puno vremena za vežbe, odlučite se na ovakav vid rekreacije minimum četiri do pet sati pre odlaska u krevet. Tako bar kažu stručnjaci. Možete i vežbati na poslu, odnosno, ako imate uslove i vremena za to.

#7 Redukujte stres na minimum

Pre odlaska na počinak izbacite svaku brigu ili negativnu misao iz glave. Ako ne možete, potrudite se da tu količinu stresa svedete na minimum. Istrajaćete u ovoj nameri ako se potrudite i mislite pozitivno. Pokušajte sa jogom. Pričajte sa vašim dragim osobama, čitajte neku opuštajuću knjigu ili zapisujte sve što vam je na duši u vašu omiljenu beležnicu. Biće vam lakše.

#8 Ugasite televizor

Koliko ljudi znate koji mogu da zaspe samo uz gledanje omiljene serije, filma ili muzike? Preporučuje se da sat vremena pre spavanja ne gledate sadržaj na tv-u jer je dokazano, iako vam se to ne čini tako, da ćete teže zaspati ukoliko televizijski program gledate tik pre nego što zatvorite oči. Možda sad ne verujete, ali zaista je tako. Umesto toga, pročitajte neku zanimljivu knjigu.

Slika 1 10 na ina za bolji san Deset načina za bolji i kvalitetniji san

Brojni su načini da svoje spavanje učinite kvalitetnijim

#9 Uspostavite rutinu

Ako imate problema sa spavanjem, napravite raspored aktivnosti pre odlaska u krevet i tačno vreme koje ste odredili za spavanje. Možda vam se čini neobičnim, jer ovaj metod najbolje odgovara bebama i maloj deci, ali, verujte da će i za vas odrasle imati efekta. Navići ćete se ako imate tačno određen period za kupanje, večeru, čitanje knjige ili vežbanje, i toga se pridržavajte.

#10 Postoji zdravstveni problem?

Ako vam nijedan od prethodnih načina ne može olakšati spavanje, obavezno izdvojte vreme i obratite se lekaru. On vam može pomoći i napraviti projekciju vaših životnih navika koje utiču na kvalitet sna.

Izvor fotografija: SyncHealth, cilek.com


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, od skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” ( Koko Šanel)

Editors choice