Ako vam financijska sredstva ne dopuštaju odmor iz snova, ne očajavajte! Mi imamo deset načina kako da upravo taj odmor donesete sebi, u svojoj kući i gradu.

Daj si oduška

Uzmi par dana slobodno i ne radi ništa! Koliko god čudno i nezamislivo zvučalo, ovo je i te kako izvedivo, odmaraj, pusti brigu na veselje, uz pomoć hobija ispuni dan, provedi dio dana u parku, vježbaj jogu, neka to bude dan za tebe, tvoje tijelo i um.

Posjeti vikendicu

Imaš vikendicu na selu ili netko od prijatelja ima? Nema ništa bolje od jednodnevnog izleta na svijež zrak sa dragim ti ljudima. Poznato je da svijež zrak hrani mozak, a uz kombinaciju sa prirodom – ne može biti bolje.

Gradske šetnice

Sigurno i mjesto u kojem ti živiš nudi mape sa raznim rutama i šetnicama. Dobro doručkuj, nabaci ruksak na leđa i zaputi se u šetnju rutom kojom nisi prije išao, upoznaj prirodu i primjećuj stvari koje prije nisi primjećivao.

Šetnje s vodičem

Misliš li da poznaješ svoj grad i da o njemu znaš sve što moraš? Pridruži se razgledavanju s vodičem i dopusti da ti dokaže suprotno. Naime, tužno ali istinito, grad u kojem smo rođeni i živimo cijeli život pun je detalja koje nikada nismo niti primjetili, čak i ako svakodnevno prolazimo istim putem u školu, na fakultet i posao, sigurno nismo doživjeli barem pola prekrasnih starih zgrada, arhitektonskih detalja ili krošnju divlje trešnje (sve dok ne procvjeta u proljeće).

slika16 Deset načina za odmor u svom gradu

Dobar, stari recept za odmor - šalica čaja i knjiga

Spa dan

Ako ste u mogućnosti, priuštite svome tijelu spa dan. Započnite dan šalicom čaja i s najboljom prijateljicom se zaputite u centar za njegu tijela. Dopustite si ostaviti sav stres na poslu ili kod kuće i samo se prepustite masažama lica, tijela i ostalim stvarima koje welness nudi.

Budi turist

Kako biste proveli dan u nepoznatom gradu? Upravo to učinite, ali u svome. Proveli biste cijeli dan van kuće sve dok vas umorne noge ne izdaju. Muzej ujutro, park popodne, večera i šetnja navečer.

Istražuj

Dio zabave kod praznika jest istraživanje novih mjesta. Zato odaberi mjesto u svom gradu koje još nisi posjetio i istraži ga uzduž i poprijeko, upij svu ljepotu neviđenog. Možda i otkriješ novi restoran ili dućan.

Nauči

Uzmi sat i nauči nešto novo. Danas su u ponudi mnoge stvari poput kuhanja, tanga, lončarstva, stranog jezika, šivanja i ostalog. Odmoriti ćeš se, zabaviti, naučiti nešto novo, a i steći nova poznanstva.

Muzeji

Krije li tvoj grad velike muzeje s poznatim umjetninama ili pak sa sitnim izložbama – posjeti ga. Odvoji vrijeme i posveti pažnju svakom izloženom predmetu, brošura koja će reći više o izložbi nije na odmet. Posjeti ih što više i kulturno se nahrani.

Druženje

Zadnje, ali ništa manje važno jest kvalitetno provođenje vremena s prijateljima i obitelji. Kada imate godišnji odmor ili praznike, uz sve gore navedeno ne zaboravite posvetiti vrijeme dragim ljudima koji su uz vas cijelu godinu, kada ste pod stresom i ne baš tako dobre volje. Izađite na kuhano vino u centar ili na grudvanje i sanjkanje. Sada je pravo vrijeme da pokažete svoj mladenački duh i zagrijete srca smijehom.


Matea Kutija je studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, izrađuje nakit i crta, voli pisanje, smijeh i pozitivne ljude. Najveći je ljubitelj čaja i vječni perfekcionista, a život ne bi mogla zamisliti bez obitelji i prijatelja. Skuplja nepotrebne stvari i stare časopise, a iz takta je najbolje izbace klišei, nepravda i naporni ljudi.

Comments