Dizajneri su mesecima mozgali kako treba da izgledamo ove jeseni/zime i u svojim kreativnim radionicama za nas su osmislili savršen recept. Malo tamnozelene pomešati sa crnom u velikim količinama. Crna se može pomešati i sa kraljevskoplavom, a poželjne su i kombinacije sa odevnim komadima u boji vina. Dodati kašičicu pepluma za maksimiziranje šik efekta. Mešati na minusu sa predimenzioniranim kaputima. Zatim, po želji, dodati i odevne komade od metalik materijala. U pripremljenu smesu dodati prstohvat ženstvenih krojeva ili obilje sofisticiranih gothic komada. Začiniti kožom. Servirati uz siguran korak i odlično raspoloženje.

Uz sve što nam je na modnom meniju ove sezone ponuđeno, gotovo da nismo mnogo ni žalili za letom. Deset najboljih jesenjih/zimskih kolekcija za 2012/13. godinu, po našem izboru, pred vama su!

Yves Saint Laurent, pre nego što je postao Saint Laurent. Stefano Pilati (Stefano Pilati) je svoju karijeru u ovoj renomiranoj francuskoj modnoj kući završio na najbolji mogući način. Kolekcijom koja je omaž jakoj ženi. Savršeno ukrojena odela, haljine od metala, strogi kaputi i naglašena ramena iskombinovani sa zalizanom kosom i tamnim karminom na usnama daju novu dimenziju modnom fetišizmu. Mračno, moćno – da. Ipak, kolekcija je i vrlo ženstvena, samo ne na onaj romantičan način. Savršena je za sve glamurozne dominatrix dame!

slika 142 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Yves Saint Laurent

Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld) jednostavno ne greši i revije Chanel nikada nisu obične revije. Ne, ne… U pitanju su modno-scenski spektakli! Pista je ovaj put bila ukrašena velikim kristalima, te je podsećala na neku ledenu pećinu ili planetu Kripton. Upravo su se kristali kao motiv provlačili kroz celu kolekciju, u vidu ukrasa na štiklama ili kaputima. Osim prirodnim oblicima, Karl se poigrao i sa kubizmom, pa je eksperimentisao sa krojevima i color-blocking momentom. Mislio je i na udobnost i praktičnost kada je damama za ovu sezonu predložio odlična trodelna odela koja se sastoje od jakne, suknje i pantalona. Genijalno, kao i uvek!

slika 242 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Chanel

Koža, pliš, odevni komadi ukrašeni poput goblena ili jaja Fabergé. Francuski šik sa glamuroznim obrtom. Produženi sakoi, naglašena ramena i haljine do pola lista. Da, da, pogodili ste… U pitanju je Balmain. Sjajni Balmain!

slika 330 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Balmain

Alber Elbaz (Alber Elbaz) je dizajner koji razume žene. Kaže, peplum je u poslednje vreme zaštitni znak kolekcija Lanvin, kako bi dame mogle sebi da daju oduška i slobodno pojedu koji kolačić više – pokriva stomak i laska svakoj figuri! Jesenja/zimska kolekcija je živopisna, raskošna, bogata i super šik. Dodatnu dozu oduševljenja kolekcija zavređuje savršenim, upečatljivim aksesoarima (smaragdnozelena statement ogrlica izdvaja se kao favorit).

Zanimljivost: Po završetku revije, simpatični Alber je uzeo mikrofon u ruke, otpevao pesmu “Que sera, sera” i tako proslavio desetogodišnjicu rada za ovu francusku modnu kuću. S obzirom na njegovu turbulentnu dizajnersku karijeru, moramo da primetimo – kako prikladno!

slika 421 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Lanvin

Vratili su barok u modu u svom sjaju. Kičasti anđelčići, plaštovi poput kardinalskih, kitnjasti ornamenti, vez i čipka oduševili su ljubitelje glamuroznih i, nadasve seksi, odevnih komada koje kreiraju Domeniko Dolče (Domenico Dolce) i Stefano Gabana (Stefano Gabbana). Inspiracija za kolekciju Dolce&Gabbana jesen/zima 2012/13. bila je temperamentna sicilijanska žena. Već vidimo… More, kamene ulice Palerma, i zanosne, tamnopute Italijanke u nekim od ovih komada. Modna bajka!

slika 516 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Dolce&Gabbana

San svih modernih balerina u stvarnost je pretočio Bil Gajten (Bill Gaytten) u kolekciji za modnu kuću Dior. Nežne tutu suknje i zanimljive cipele sa vrhom kao kod baletskih špic patikica jasna su asocijacija na divne baletske kostime. Obratimo li pažnju i na ženstvene krojeve, suknju u pun krug, akcenat na struku i sjajne aksesoare, shvatićemo nameru dizajnera da oživi sjajnu prošlost ove legendarne francuske modne kuće. Zaključujemo da se u nameravanom u velikoj meri i uspelo!

slika 614 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Dior

Modna kuća Balenciaga je inovativnim pristupom definitivno iznenadila modne sladokusce. I izazvala podeljena mišljenja u vezi sa komercijalnim uspehom i nosivošću jesenje/zimske kolekcije. Ipak, kada su sve street style zvezde poludele za predimenzioniranim duksevima sa futurističkim printom, dileme više nije bilo. Retro futurizam je oživeo, a devojke su poželele da izgledaju hi-tech i super moderno. U metalik pantalonama i bluzama sa naglašenim ramenima Balenciaga, razume se.

slika 711 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Balenciaga

Francuski šik sreće Kalamiti Džejn (Calamity Jane) u kolekciji za jesen/zimu 2012/13. modne kuće Isabel Marant. Skraćene pantalone – vrlo francuski. Rese na istim – kaubojski momenat. U kolekciji su zastupljeni i neizostavna koža, pliš i sve aktuelne boje. I zaista ne čudi neverovatan uspeh ove modne kuće poslednjih godina. Svakako je na našoj “za obožavanje” listi!

slika 89 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Isabel Marant

Burberry nikada ne razočara! Poslednjih godina kolekcije su sve bolje i bolje, a klasični britanski trench dobio je puno svojih modernih, redizajniranih verzija. Odevni komadi iz kolekcije za ovu sezonu su ženstveni u onoj meri koliko mogu biti ženstveni, a da su pogodni za hladnu londonsku zimu. Suknje sa peplumom, printove sa slatkim životinjicama, mašnice na struku i sjajne jakne i kapute – volimo!

slika 99 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Burberry

O tome koliko je oduševljenje izazvala poslednja kolekcija Rafa Simonsa (Raf Simons) za modnu kuću Jil Sander, govore i ovacije po završetku revije na kojoj je ista i prikazana. Sjajni odevni komadi asociraju na stari Holivud i Grejs Keli (Grace Kelly). Predivne haljine i kaputi ostavljaju bez daha… I san su svih dama koje žale što ne žive u nekim prošlim vremenima kada su muškarci bili džentlmeni, a žene jednostavno – ženstvene!

slika 109 Deset najboljih kolekcija za jesen/zimu 2012/13.

Jil Sander

Izvor fotografija: style.com


Milica Rančić nije stručnjak po pitanju mode, ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Sklona je neosnovanom optimizmu. Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom blogu Tulips and Lipsticks.

Comments