Reč “fobija” potiče od grčke reči fobos, što znači bekstvo, panika, strah. Ukoliko bismo se osvrnuli na tumačenje Sigmunda Frojda (Sigmund Freud), austrijskog lekara i psihologa, značenje reči “fobija” predstavlja neopravdani, nestvarni i ponavljani strah od predmeta, osoba i okolnosti. Navedene reči predstavljaju naučnu stranu ovog, po svemu sudeći, problema. Svakodnevnim govorom rečeno, fobija je nešto što remeti naše normalno funkcionisanje i nešto čemu ne možemo lako da se odupremo. Moguće je da delujemo razmaženo, ali budite uvereni da je to poslednji utisak koji želimo da odamo. Tačan broj fobija nemoguće je odrediti. Pojedini smatraju da postoji oko pet stotina različitih, od kojih je oko dve stotine proučeno. Od pomenutog broja izučenih fobija, postoje neke koje su prilično čudne.

Fobija od cveća – antofobija

Prilično čudno i prilično neženski. Devojke obično obožavaju cveće, njihove mirise i boje. Stavljaju ih čak i u kosu, na majice, na sandalice… Prosto svuda. Zamislite da na prvi sastanak sa devojkom koja pati od antofobije ponesete buket ruža? Verovatno je nikada ne biste osvojili!

SLIKA119 Deset neobičnih fobija

Prilično (ne)poželjan gest

Fobija od belog luka – aliumofobija

Objašnjenja ovog straha možemo samo da nagađamo. Pretpostavimo da aliumofobiju izaziva sam miris belog luka, ili možda preveliko doziranje istog u inat vampirima.

Fobija od lepih žena – kaligenofobija

Tek kada se suočimo sa činjenicom da i ovakva fobija postoji, postaje nam malo jasniji problem 21. veka – zašto je retkost da muškarci prilaze damama? Sada shvatamo da je verovatno u pitanju kaligenofobija! Jednostavno je, plaše se ženske lepote.

SLIKA2 Deset neobičnih fobija

Ženska lepota – prednost ili mana?

Comments