Najveća greška koju svi pravimo kada pokušavamo da “promenimo život iz korena” jeste upravo to – menjanje iz korena. Bilo da je u pitanju dijeta, promena posla ili nešto treće, suština je ista. Velike promene nam narušavaju ravnotežu, mnogi ih se plaše, a ono najgore od svega je što nikada ne idu glatko. Zato nam se čini da je sve to prevelik zalogaj za nas, da nećemo uspeti da istrajemo, i zato stvar propadne već na početku.

Velike stvari se postižu korak po korak, tako da i ne osetimo da se nešto bitno menja. Navike (posebno one dobre) se vrlo sporo stiču, a veoma brzo gube. Zato se naoružajte motivacijom, upornošću i strpljenjem, i više ništa neće delovati nemoguće.

Evo deset ideja kako da malim promenama navika unesete velike pozitivne promene u svoju svakodnevnicu:

1. Navijte budilnik pola sata ranije

Svima nama kojima je 24 sata premalo da postignemo sve što bismo želeli, pola sata može veoma da znači. Nebitno je da li ćete tih pola sata iskoristiti za jutarnju gimnastiku, lagano ispijanje kafe ili nešto drugo – svakako ćete imati utisak da dan duže traje.

slika 180 Deset sitnica koje će vam promeniti život

Sakrijte daljinski upravljač i knjigu u ruke – knjige su ionako uvek bolje od filmova

2. Idite u kratku šetnju pre večere

Svi dobro znamo koliko je fizička aktivnost važna. No, umesto da posle dugogodišnjeg lenstvovanja odjednom krenete sa zahtevnim programom treniranja – počnite sa dvadesetominutnom šetnjom svaki dan. Vaše telo će se lakše prilagoditi blagoj promeni aktivnosti, pa su samim tim manje šanse da ćete odustati na samom početku. Rezultati neće izostati, a vremenom ćete biti spremni i za one zahtevne treninge.

3. Držite flašu vode na radnom stolu

Ovo je jedna od onih stvari koje već i vrapci na grani znaju – obavezan dnevni unos vode je dva litra ili osam čaša. Međutim, ko još broji koliko je čaša vode popio u toku dana? Svakako nam to nije najvažnija briga na pameti, ali ne treba se ni oglušivati o ovo pravilo. Onog trenutka kad osetimo žeđ, naš organizam je već dehidrirao, i ne funkcioniše kako treba. Zato, da se ne biste zamarali brojanjem popijenih čaša vode, jednostavno držite pri ruci flašu ili bokal sa vodom. Problem rešen!

4. Sakrijte daljinski upravljač (i držite knjigu pored kauča)

Skrivanje stvari od sebe samih zvuči pomalo blesavo, ali ako funkcioniše, zašto da ne? Kada smo premoreni, najčešće bez razmišljanja posežemo za daljinskim, jer je gledanje televizije najjednostavniji način opuštanja. Ako saberete sate i sate sedenja pred televizorom, sigurno će vam biti žao što niste to vreme pametnije iskoristili – za čitanje one knjige koju već dugo želite da pročitate, na primer.

5. Ponesite (zdrav) ručak na posao

Na ovaj način ćete uštedeti novac, jesti zdravije i nećete provesti pola pauze za ručak čekajući u redu u pekari ili piceriji. Pored toga, bićete sigurni da se u vašem jelu nalaze željeni sastojci, a priprema vam neće uzeti puno vremena.

6. Preskočite uobičajene posete “McDonald’s”-u

Povremeno svraćanje u “McDonald’s” ili lokalnu poslastičarnicu može sasvim neprimetno da pređe u naviku. Možda ste počeli sa odlaskom na kolač jednom nedeljno, ali vremenom to postaje uobičajena radnja, pa u jednom trenutku shvatite da bez razmišljanja (i želje za poslasticom) praktikujete takvo čašćavanje svaki dan. Osim što je ovo loša navika kada je ishrana u pitanju, loša je navika i po vaš novčanik. Gledano po danima, izdvajanje nije veliko, ali na mesečnom nivou izdaci se akumuliraju, pa računica može pokazati da ste za potrošeni novac mogli kupiti nove cipele. Pa, šta vam je draže?

7. Umesto običnih, postavite štedljive sijalice

Mnogi bi želeli da učine nešto dobro za okruženje i planetu, ali ne znaju kako, ili misle da je njihovo zalaganje beznačajno. Jedan od najjednostavnijih načina da date doprinos jeste da umesto običnih, postavite štedljive sijalice. Osim što štede energiju, uštedeće vam i novac, dakle – win-win strategija.

slika 251 Deset sitnica koje će vam promeniti život

Štedljive sijalice su najjednostavniji način na doprinesete očuvanju planete

8. Sastavite spisak namirnica

Ako u kupovinu namirnica krenete bez spiska (i još gore, ako ste uz to i gladni), izgubićete se među svim onim šarenim rafovima, i podleći zovu slatkiša i brze hrane. Zato je bolja ideja da sastavite spisak namirnica i da ga se držite, nego da tri dana u nedelji ručate čips.

9. Uhvatite se u koštac sa obavezama koje odlažete

Gotovo niko nije imun na ovo – svi povremeno praktikujemo odlaganje zahtevnih ili neprijatnih obaveza do krajnjeg roka, bilo da je u pitanju rešavanje nekog velikog problema na poslu, neprijatan telefonski poziv ili nešto treće. Probajte da primenite obrnutu strategiju – prvo obavite obavezu koja vam najteže pada. Posle toga, (radni) dan će teći glatko.

10. Recite “hvala”

Ovo je navika koja se nekada čini nebitna, ali može veoma da doprinese boljim odnosima sa ljudima i pozitivnijoj atmosferi. Pomislite samo koliko vama znači kada neko ceni vaš trud, i shvatićete snagu jednostavne reči – hvala.

Izvor fotografije: the-marauders-era-rp-scapbook.tumblr.com


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Comments