Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Postoji nekoliko stvari koje ne bi trebalo da radite ako dođete u konflikt sa nekom osobom. Koliko je ishod bitan zavisi samo od toga da li je rasprava argumentovana ili se radi o sitnoj nesuglasici. Ako ne pobedite u raspravi, to znači da niste do kraja uspeli da iznesete svoj stav i to često dovodi do daljih posledica u odnosu.

Kolutanje očima

Govor tela je veoma važan kada su u pitanju konfliktne situacije. Kolutanje očima je pokazatelj nezainteresovanosti za ono što druga strana pokušava da vam (do)kaže. Jedini izuzetak kada je kolutanje očima prihvatljivo jeste ako time pokušavate da izmamite određeni željeni odgovor od “protivnika”.

Upadanje u reč

Ako nekoga konstantno prekidate u toku razgovora jasno je da vam nije stalo da čujete šta ta osoba pokušava da vam objasni. Način da dobijete raspravu jeste da odslušate i drugu stranu. Samim tim ćete sebi omogućiti da i osoba sa kojom imate konflikt sluša vas. U suprotnom, prekidanjem i konstantnim upadanjem u reč ostavljate mesta za mnoga nerešena pitanja.

Oslanjanje na druge

Ako u toku rasprave pokušate da uvedete treće lice to je jasan pokazatelj da gubite, jer vam za iznošenje određenog stava treba podrška u vidu još jedne osobe. To samo dokazuje da ne znate sami da se nosite sa raspravom.

Psovanje

Psovanje je najniži oblik rasprave. Time pokazujete da jednostavno nemate dovoljno jak argument kojim bi podržali svoj stav i tačku gledišta. Tinejdžeri često pribegavaju psovkama, jer smatraju da je to najefikasniji način da dokažu nešto nekome. Psovke vas, po zrelosti, neće previše odvojiti od petnaestogodišnjaka, zato birajte reči. Pokažite elokventnost i kulturu, jer će u suprotnom konflikt poprimiti mnogo veće razmere.

couple fighting 1 Deset stvari koje ne bi trebalo da radite tokom rasprave

Ako nekoga konstantno prekidate u toku razgovora jasno je da vam nije stalo da čujete šta ta osoba pokušava da vam objasni

Smejanje

Ne bi trebalo da se smejete drugoj osobi dok iznosi svoj stav. To će samo izazvati revolt, jer će se osećati omalovaženo. Shvatite to što vam priča ozbiljno i time ćete povećati važnost svog argumenta u očima druge osobe.

Vikanje                                                                               

Verovali ili ne, vikanjem vaš argument nikako ne dobija na težini. Naprotiv, učiniće da druga strana ne shvati ozbiljno to što govorite i nećete uspeti da doprete do suštine onoga što želite da dokažete. Smirena rasprava će vas dovesti mnogo dalje nego vika i svađa, zato se ponašajte civilizovano.

Invazija ličnog prostora

Fizičko zaplašivanje je jedan od najneefikasnijih načina da se reši nesuglasica i konflikt. Zastrašivanje i pretnja fizičkim nasiljem učiniće da izgledate pre kao siledžija, nego osoba sa argumentom.

Potezanje nebitnih činjenica

Jedna od stvari koja pokazuje da vam je ponestalo ideja za dobijanje rasprave jeste potezanje nebitnih činjenica koje nemaju nikakve veze sa temom konflikta. Držite se poente i slobodno opomenite drugu stranu ukoliko iznese neke nebitne činjenice.

Napuštanje rasprave

Napuštanje rasprave ili prekidanje veze ukoliko se rasprava odigrava preko telefona svakako je jedan od loših načina da završite započetu debatu. Ako ne želite da ostavite utisak derišta, odaberite dobar argument kojim ćete završiti svoje “izlaganje”. Jer, ako odaberete da usred rasprave napustite prostoriju ili spustite slušalicu delovaće da vam nedostaju ubedljive replike i odaćete utisak slabosti.

Emocije

Koliko nekada emocije mogu da pomognu toliko i odmažu. Jedan od najsigurnijih načina da izgubite debatu jeste da vas preplave nepotrebne emocije toliko da izgubite tok misli i onoga što želite da kažete. Zapamtite – konflikti nisu kraj sveta. Nekada morate prihvatiti svoju krivicu – to je sasvim u redu. Časnije je povući se sa stilom, nego hvatati se za slamku spasa.

Konflikti često izbijaju oko najnevažnijih stvari i uvek postoje načini da se nosite sa njima ukoliko usvojite određene (ispravne) načine rešavanja problema.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna. 

Editors choice