Proučavajući odnose parova koji opstaju, koji su zadovoljni svojim odnosom i uvek bi ponovo odabrali jedno drugo, stručnjaci za partnerske odnose sastavili su listu od deset zapovesti – zlatnih pravila za srećno parovanje. Možda vam ova lista pomogne da uvidite kako možete mudrije pristupiti rešavanju problema i nesuglasica.

Nemojte se oboje ljutiti istovremeno. Kad se oboje naljutite, svađa će postati vrlo gruba, ili ćete jednostavno zaćutati i zid pasivne agresije će se podići među vama. Možda to ne možete uvek da izbegnete, ali možete kada je partner ljut – tada pokušajte da razumete zašto se on tako oseća, umesto da se ljutite na njega, zato što vam se čini da je nepravedno i bezrazložno ljut na vas. Uvažite partnerova osećanja!

Ne vičite. Možete da se raspravljate bez dreke i vike – vikanje samo podiže energiju dramatizovanja i pravi od vaše rasprave cirkus za komšije i nikome ne donosi ništa dobro. Ostanite pribrani i razumni.

Pustite partnera da bude u pravu, uvek kad vam se pruži prilika. Nemojte nastojati da “vaša bude poslednja” i “terati mak na konac”, prosto, ponekad mu recite “u pravu si”, naročito onda kad je (uglavnom) u pravu.

Ne kritikujte, nego mu recite da on to može bolje. Kritikovanje izaziva defanzivan stav, a kad partneru ukazujete na neke slabosti i propustite sa stavom da on to može bolje, onda ukazujete poverenje onome što kod njega jeste dobro.

Comments