Prvi dan na novom poslu je kao prvi dan u školi – ne znaš šta te čeka i imaš užasnu tremu. Nije da nisi razmišljala kako će sve to izgledati, nije da nisi stvarala scene u svojoj glavi, ali svesna si toga da ono što si ti zamislila, na javi će verovatno izgledati sasvim drugačije. Šef neće biti fin, saradnici te neće sa oduševljenjem prihvatiti, a kancelarija će ti biti zaista užasna. Stani, stani, stani! Ti si baš otišla predaleko! Jasno je da imaš tremu i jasno je da jedva čekaš da taj prvi dan na novom poslu prođe kako bi se vratila u svoj krevet-svoje utočište, ali hej, velika si ti devojka, uz to si još i imala kakvo-takvo poslovno iskustvo ranije, dakle, spremna si na sve. Veruj nam. A osim ovakvim ohrabrujućim mislima, naoružaj se i ovim “kečevima iz rukava” i bićeš sigurna da ćeš imati odličan prvi dan na novom poslu. Ha, 1:0 za tebe!

Informiši se!

Bez obzira na to koja je tvoja profesija, za prvi dan na novom poslu će ti biti potrebno malo novinarskih veština. Zašto? Jednostavno – trebalo bi jako detaljno da se informišeš o samoj kompaniji, o tome šta su oni radili do sada, šta sve podrazumeva tvoje radno mesto, kakvi su zaposleni… Nešto ćeš saznati na samom razgovoru za posao, nešto preko ličnih veza, a nešto – istraživanjem. Svakako, nećeš moći da saznaš baš sve, ali, što više znaš – to si spremnija za ovu novu avanturu. Nemoj ići nespremna.

posao 3 Detalji na koje moraš obratiti pažnju da bi imala odličan prvi dan na novom poslu

Dođi ranije!

Verovatno i sama mrziš kašnjenje, zato se lepo ubrzaj ujutru i dođi malo pre vremena, makar nekoliko minuta. Na taj način ostavljaš dobar utisak i šalješ poruku da se spremna i motivisana za rad. I ne, nije ovo “šlihtanje”, već prosto želja da sve počne lepo, pozitivno, onako kako treba. A znaš i sama – prvi utisak je često najvažniji!

Comments