Najzabavniji element svakog parka i vašara. Za neke strah i uzbuđenje, a za druge uživanje i igra. Dobro došli u svet koji se okreće – priča o najčudesnijim ringišpilima na svetu.

Klasični ringišpil podrazumeva kružno postolje koje se lagano okreće, a na kojem su smeštene sedeljke u vidu bezbednosnih korpi ili u obliku različitih životinja i prevoznih sredstava. Ubedljivo najzastupljenija sedišta su ona u obliku konja, što i ne čudi ako uzmemo u obzir poreklo reči karusel. Naime, ova reč imenuje početnu cirkusku tačku – promenadu konja po ringu najbližem publici.

Priča o prvim ringišpilima vezuje se za peti vek nove ere i prostor Vizantije, Meksika i Indije. Tada je na vizantijskim reljefima pronađena prva ilustracija konstrukcije sličnoj karouselu. Prva namena sličnog mehanizma otkrivena je u spisima iz 12. veka kada je ustanovljeno da je ova preteča ringišpila služila kao naprava za treninge i obuku turske i arapske konjice.

Krstaški pohodi na stari kontinent doneli su Evropi i ringišpile. Krajem 15. veka u Francuskoj se pojavio novi vid zabave koji se smatra glavnim krivcem za kasniju popularnost klasičnih ringišpila. Nova igra je podrazumevala skidanje prstena sa stubova, a takmičili su se konjanici u trku. Ova igra je slavila veštinu i hrabrost konjanika, pa su se mnogi upuštali u ovu igru kako bi stekli slavu i značaj u društvu.

Ova igra poslužila je kao inspiracija za spravljenje prve prave vrteške na svetu. Krajem 16. veka u Francuskoj osmišljena je sprava sa nizom konjića povezanih za centralni stub koje je pokretala snaga pravog konja ili čoveka. U to vreme ringišpili su bili omiljeni vid zabave za bogate.

Mnogi su prepoznali značaj ovih naprava, pa je tako počela masovna proizvodnja vrteški i njihova ekspanzija i na područje Amerike. Prvi ringišpil se pojavio u Mesačusetsu 1799. godine. Kako je vreme odmicalo, tako su se unapređivali izgled i funkcije vrteški, pa se mogla primetiti pojava različitih oblika, raskošnih primeraka i načina pokretanja mehanizma.

Sredinom 19. veka napravljena je prva vrteška na parni pogon, a ubrzo i prvi ringišpil koji se pokretao, imitirajući konjski galop. Ringišpil tada postaje prateći element svih vašara i karnevala. Njegova popularnost je išla toliko daleko da su u reklamama isticali vožnju ringišpilom pogodnom za zdravlje, jer podstiče cirkulaciju.

Revolucionarne promene donosi 20. vek kada se uspešno koristi snaga električne struje za pokretanje mehanizma, kao i figure napravljene od aluminijuma koje znatno olakšavaju proizvodnju ringišpila. Najveći ringišpil ikada napravljen nalazi se u Americi i širok je 80 metara, težak 35 tona i sadrži 269 životinja. A koliko su vrteške popularne, svedoči činjenica da se ringišpil u dva navrata našao kao motiv na poštanskim markama širom Amerike.

Od 2005. godine ringišpili se mogu pokretati i uz pomoć solarne energije. Uprkos dugom postojanju, lepota i radost vožnje na ringišpilu nije nestala, jer dete u nama uvek se iznova obraduje ovom neiscrpnom izvoru zabave. Uživajte u pogledu na neke od najinteresantnijih ringišpila na planeti.

“The Nunley’s Carousel”, SAD

Konj na ringispilu Dete u vama: Svet ringišpila

Renovirani ringišpil iz 1912. godine danas se nalazi u njujorškom Muzeju vazduhoplovstva

“Carousel at Phantasialand”, Nemačka

Vrteska u crnoj kupoli Dete u vama: Svet ringišpila

Jedan od najvećih ringišpila na svetu napravila je čuvena italijanska firma “Preston & Barbieri”

“Hopland”, SAD

Zuti solarni ringispil Dete u vama: Svet ringišpila

Prvi ringišpil na solarni pogon, otvoren 2005. godine

“The Crescent Park Looff Carousel”, SAD

Zgrada sa ringispilom unutra Dete u vama: Svet ringišpila

Na istoj lokaciji je od 1895. godine, a danas služi kao eksponat za potencijalne kupce

“Carousel Capital of the World”, SAD

Konjici na vrtesci Dete u vama: Svet ringišpila

Džordž Džonson je početkom 20. veka poklonio šest ringišpila Njujorku, ali je zahtevao da se deci vožnja nikada ne naplaćuje

“Hanau Carousel”, Nemačka

Ringispil na brdu Dete u vama: Svet ringišpila

Najstariji ringišpil u funkciji datira još iz 1779. godine

“The King Arthur Carrousel”, SAD

Ringispil king artur Dete u vama: Svet ringišpila

Ovaj ringišpil postoji još od 1932. godine, ali je od 1954. premešten u Diznilend

“Brighton Pier”, Velika Britanija

Osvetljen ringispil na obali Dete u vama: Svet ringišpila

Prekrasna atrakcija na jednom od britanskih pristaništa

“Lotte World Carousel”, Koreja

Zabavni park iz pticije perspektive Dete u vama: Svet ringišpila

Ova neverovatna vrteška deo je najvećeg zatvorenog zabavnog parka

“Caravan Carousel”, Japan

Palata ringispil Dete u vama: Svet ringišpila

Deo Diznijevog sveta, karavan-ringišpil je omiljen među posetiocima


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

 

Comments