Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

Vitamin C je jedan od najšire korišćenih prehrambenih aditiva. Deluje kao oksidant, veoma je važan pomagač našeg metabolizma. Ljudski organizam nije sposoban da proizvede ovaj vitamin, a u hladnim danima koji su pred nama, on je neophodan. Lista namirnica koje kriju čarobna svojstva vitamina C zaista je predugačka. Izdvajamo one najbogatije:

Limun

Najkorisnija namirnica na našoj planeti sadrži bogat izvor vitamina C, štiti od velikog broja bolesti i ima predugačak niz pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Svakoga dana pojedite krišku limuna ili popijte isceđen limun i ne plašite se bolesti.

SLIKA 15 Devet izvora vitamina C

Svakoga dana, kriška limuna za zdrav organizam

Pomorandža

Čudotvoran dar prirode i pravo blago za ljudski organizam, ništa manje korisna od limuna, ali zato mnogo ukusnija. Daje ukus i aromu mnogim jelima, a naučno je dokazano da njen miris čini ljude srećnima. Ova magična voćka nezaobilazan je sastojak i u kozmetici.

SLIKA 25 Devet izvora vitamina C

Pomorandža za dug i zdrav život

Ananas

Pored brojnih dijeta koje se baziraju upravo na ovoj ukusnoj voćki, ona se koristi i zbog njenog lekovitog dejstva, ubrzanja metabolizma, održavanja čvrstine kostiju. Ona se mora naći na vašoj trpezi zbog brojnih vitamina i mineral, a poboljšaće i opšte stanje organizma. Najbolje je koristiti svež ananas.

SLIKA 34 Devet izvora vitamina C

Svež ananas za bolje stanje organizma

Paprika

Veoma korisno i delotvorno povrće, svakako da zaslužuje da se nađe na top listi najbogatijih namirnica vitaminom C. Sveže paprike u ishrani su neophodne. Dodajte je u salate i osetićete njena hranljiva dejstva.

SLIKA 43 Devet izvora vitamina C

Moćan borac protiv bolesti

Kupus

Može se koristiti kao svež u salati, a zimi i kao kiseo u raznim jelima. Ne samo da je pun vitamina C, već sadrži i druge korisne sastojke. Veoma je delotvoran i često pomaže kod slabokrvnosti, depresije, neuroze.

SLIKA 53 Devet izvora vitamina C

Prirodni lek za mnoge bolesti

Karfiol

Karfiol ima veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane. Sadrži dosta lekovitih materija i veoma povoljno deluje na organizam u borbi protiv raznih vrsta bolesti.

SLIKA 62 Devet izvora vitamina C

Nezaobilazna doza zdravlja

Kelj

Salata će biti mnogo zdravija i ukusnija ako u nju dodate i kelj, a pritom ćete dobiti i dovoljnu dozu vitamina C za taj dan. Ima izrazito veliku nutritivnu vrednost uz minimalan broj kalorija. U njemu ćete naći obilje zdravlja.

SLIKA 72 Devet izvora vitamina C

Mnogo zdravlja u malo kalorija

Brokoli

Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, postao je neizbežan lek protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane. Možete napraviti čorbu sa brokolijem ili ga jednostavno obariti i konzumirati kao dobar prirodni lek i saveznik za mršavljenje.

SLIKA 81 Devet izvora vitamina C

Dobar saveznik za mršavljenje

Blitva

Bliska rođaka spanaću, koristi se zbog izuzetno hranljivog lišća. Blitva je izuzetno korisna za povećanje imuniteta i dobar je čuvar nervnog sistema. Nema veliku energetsku vrednost, ali to uspešno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina kao i obiljem mineralnih soli.

SLIKA 91 Devet izvora vitamina C

Čuva mozak i hrani nervni sistem


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Editors choice