Dominantna misao postala je “ne mogu više ovako“. Bila je tako jaka i razorna, da sam se razbolela. Od dramatičnog oblika anemije. Telesna jednačina osećanju sputanosti i nemogućnosti nalazila se u količini hemoglobina u krvi. Nisam mogla da dišem kako valja. Svaki pokret me zamarao, svaka izgovorena rečenica izazivala lupanje srca. Obustavila sam sve fizičke aktivnosti, ležala, uzimala terapiju i jela. Uplašila sam se. U strahu da ću nestati sa ovog sveta, dodala sam kilograme ubedljive telesnosti. Da zauzmem što veći prostor. Da pritisnem tlo. Da znam da sam tu. Potrajalo je. Dok nisam objavila knjigu i ostala bez momka. I dok nisam osetila ono inicijalno “SAD”.

Natrčala sam na neku dijetu koja me privukla, dozvolila momku koga sam ja privlačila da uleti u moj život razornom silom i započela novi krug. Razlikovao se. Nije bio tako širok, ali se u vrtoglavoj spirali spuštao u dubinu. Osetila sam potrebu da budem jaka, da mogu da izdržim i da se odbranim. Krenula sam u teretanu. Totalno različito od perioda joge. Totalno adekvatno u ovome “sad”. Samo pola godine je bilo potrebno za ovu vrstu intenziteta. Kilogrami su se istopili, naravno. A spiralno zaranjanje u sebe pretvorilo se u sledeći proces – spiralnog izranjanja.

dijeta 1 Dijeta: Mučenje ili zdravlje?

Tek je počelo. Istrajavam u teretani. Život se ubrzao, ciklusi iskustva, spoznaje i transformacije smenjuju se žestokim tempom. Potrebno mi je da ostanem žestoka žena. Sve sam mudrija u dnevnim primenama neophodnih doza zadovoljstva. Gojenje zbog gubljenja sebe, zbog straha i praznine, ostalo je iza mene. Ne verujem da će moje telo opet pokrenuti taj mehanizam. Predstoje mi druge, suštinskije promene.

I sve ovo sam napisala, da bih vam na kraju sa punim autoritetom rekla: kad počnete da posmatrate svoje telo kao da radi nešto protiv vas i da tražite načine da ga stavite na muke, disciplinujete i naterate da bude vitko, poželjno, zdravo i zadovoljno, zapitajte se čime ste ga najpre naterali da vam pošalje tako očigledne signale nezadovoljstva. Budite spremni da čujete neprijatne odgovore. I da ih uvažite u potpunosti. Da promenite ishranu, navike, partnera, rezon, akciju i reakciju.

Biće lakše, ako volite svoje telo.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments