Nije nikakva tajna da stres nije zdrav. Od bubuljica do povišenog krvog pritiska, nesanice, manjka energije i dobitka na težini, hronični stres ima ozbiljne posledice na generalno stanje vašeg organizma.

Svakodnevni problemi na koje nailazimo u ličnom i poslovnom životu su često nešto što se ne može izbeći, ali ne morate im dozvoliti da vam ugroze zdravlje.

Alarm

Kada vam telo pati od dugoročnog stresa, naš prirodni “alarmni” sistem je stalno upaljen. I ovo stanje hitnosti budi nadbrubrežne žlezde – malene žlezde koje se nalaze na vrhu bubrega – kako bi oslobodile veliku količinu hormona, što uključuje adrenalin i kortisol.

Adrenalin pojačava srčanu stopu, podiže krvni pritisak i pojačava dotok energije kako bi popravio ono što nije valjalo. Kortisol, primarni hormon stresa, povećava šećer (glukozu) u krvotoku i pospešuje moždanu upotrebu glukoze. Takođe pojačava reakcije imunog sistema i zatvara digestivni sistem, reproduktivni sistem i proces rasta, s obzirom da mozak instinktivno zna da ove funkcije nisu u tom trenutku prioriteti jer ste u stresnoj situaciji.
Na dnevnom nivou, zdravo telo proizvodi dovoljnu i pravu količinu adrenalina i kortisola koji su mu potrebni. Ali, ako živite u konstantnom stresu, bilo zbog ličnog života ili problema na poslu, nivoi hormona bi mogli da se pojačaju, što dalje vodi do čitave serije neželjenih efekata.

Pročitaj tekst – Dijeta za brzo gubljenje kilograma

slika stres Dijeta protiv stresa

Telo reaguje na stres, pa prekomerna težina nije isključena

Uočite znake

Ako ste stalno umorni, velike su šanse i da ste dobili na težini. Nebrojeno mnogo studija je dokazalo vezu između stresa i ogromnog dobitka na težini, naročito u predelu stomaka. Međutim, ako usvojite pravi način ishrane i života, ovo bi vam moglo pomoći da smanjite nivoe stresa, zbog čega ćete se osećati mnogo zdravije i poboljšati izgled.

Tokom perioda produženog stresa, preterano lučenje kortisola pretvara kalorije u mast. Kako ćelije abdomena imaju više receptora kortisola nego bilo koji drugi deo tela, većina masti se skladišti u stomaku. Ali, ako sarađujemo sa telom, možemo da se izborimo sa ovim. Kada tenzija raste, sigurno se hvatate za čokoladu ili kofein, ali ovo još više stavlja telo pod stres jer se poigrava sa nivoima šećera i kortisola, i gomila kilograme na duže staze.

Ublažite oluju

Određeni tip hrane ume da umanji stres tako što smanjuje nivo korisola i sređuje već nanetu štetu telu. Kada ste pod pritiskom i stresom, treba vam hrana koja će vam stabilizovati možda hemiju i ponuditi “lepotu” koju dobijate iz brze hrane. Samo pogledajte kako su naši preci jeli. Dijeta i ishrana lovaca se nije bazirala na šećerima. Štaviše, imala je nizak nivo šećera i rafiniranih karbohidrata i bila je puna vitamina i minerala dizajniranih da telu obezbede optimalnu dozu hranljivih materija i da umanje nivo stresa.

slika pića Dijeta protiv stresa

Zamenite nezdrava pića zdravim

Pravila ishrane za lepo raspoloženje

– Promena načina ishrane će pomoći smanjenju nivoa kortisola i smanjenju kilograma.

– Jedite proteine kao što su jaja, organsko meso ili riba (i to uz svaki obrok), kako biste regulisali nivo šećera u krvi.

– Dobre masti, kao one koje se nalaze u sardini, divljem lososu, avokadu, koštuničavom voću/povrću i semenkama, i to bi bilo dovoljno što se unosa masti tiče. Kuvajte sa kokosovim uljem, maslinovim ili puterom, ali u maloj količini.

– Jedite dosta svežeg povrća i salata, koje su pune ključnih hranljivih materija i vlakana. Služite ih uz malo maslinovog ulja.

– Ograničite unos zrnevlja koje sadrži gluten i pšenicu, i pokušajte da izbegavate previše mlečnih proizvoda, šećera, kofeina, prerađenih masti i mesa lošeg kvaliteta.

– Zamenite slatke, gazirane sokove zdravijim napicima kao što je zeleni čaj ili pročišćena voda.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments