Čini nam se da se svakoga dana rodi jedna nova dijeta i potpuno novi način za gubljenje kilograma. Jedan od poslednjih, ali sigurno ne i najbolji način za gubljenje kilograma, jeste nošenje sata zvanog “Brojač zalogaja”.

Izbegavanje obroka tako odlazi u istoriju, a njega zamenjuje novi, tehnološki obogaćen način za mršavljenje.

Kako su tvorci ovog uređaja, naučnici sa Univerziteta Klemson rekli, brojanje zalogaja bi trebalo da zameni brojanje kalorija, i da samim tim omogući ljudima da imaju bolji uvid u čitav proces mršavljenja. Tokom istraživanja koje su radili, otkrili su da je 100 magičan broj zalogaja za muškarce i žene koji žele da izgube kilograme, što podrazumeva unos blizu 1,700 kalorija za muškarce i 1,000 kalorija za žene.

dijeta sat koji broji zalogaje uredjaj Dijeta: Sat koji broji zalogaje

Navodno, ovaj sat može da prepozna zalogaje po obrascu. Kada jedete, vaš zglob se pokreće, a vaši prsti uvek biraju nešto ukusno što biste pojeli. Bez obzira na to o kojoj je vrsti obroka reč, ovaj uređaj će detektovati koliko ste zalogaja imali. Nakon što prekoračite granicu dozvoljenog broja zalogaja, uređaj će vam reći da li da usporite ili da prestanete sa jelom.

Ono što je nejasno jeste kako sat zna koju hranu vi jedete? Šta ako, na primer, uzimate velike zalogaje hamburgera ili neke druge brze hrane? Složićete se, to nije dobar način da izgubite kilograme. Takođe, kako sat može znati šta pijemo? Umesto kisele vode, možemo piti neki gazirani sok ili napitak koji u sebi sadrži dosta šećera.

dijeta sat koji broji zalogaje brojac zalogaja Dijeta: Sat koji broji zalogaje

Za celu ovu priču vezana je još jedna začkoljica. Ako prebrzo jedete, to znači da ne žvaćete dovoljno hranu, pa samim tim i ne uživate u njoj, što može dovesti do toga da pojedete previše. Zato, usporite dok jedete i obavezno obratite pažnju na sve što vam se nalazi u tanjiru. A ako 100 zalogaja sadrži u proseku 1,100 kalorija, onda je bolje da ovaj sat isključite, jer unos manje od 1,200 kalorija dnevno nije dobar ni za koga.

Sat će se u prodaji naći tokom naredne godine i koštaće 195 dolara. Postavlja se pitanje – vredi li dati toliki novac za jedan ovakav uređaj?

Izvor fotografija: zimbio.com, dailymail.co.uk

Jasna Đorđević

Comments