Maslinovo ulje

Brilijantan kozmetički sastojak, bogat je vitaminom B i antioksidansima, a takođe ima i protivupalna svojstva – što je sjajno da pomogne i ubrza zarastanje ožiljaka. Opredelite se za organsko maslinovo ulje, umasirajte direktno na ožiljke i ostavite na koži preko noći za bolji efekat. Plus, koža će biti veoma mekana kada se ujutru probudite!

Med

Potpuno je jasno zašto se med nalazi na ovoj listi DIY tretmana. Vekovima se koristio za tretiranje rana, ožiljaka i infekcija, pa je stoga sjajan za ožiljke i fleke na licu, jer sadrži antibakterijska i protivupalna dejstva. Med će uspeti da izbledi i najtamnije ožiljke. Predlažemo da koristite organski domaći med. Nanesite ga direktno na ožiljke i ostavite na licu što je duže moguće (u toku dana, noću ipak ne može zbog lepljive teksture) i nakon toga ga isperite.

Piskavica

Ova biljka ima antiseptička, protivupalna i umirujuća svojstva, pa samim tim semena piskavice su odlična za pomoć koži u njenom obnavljanju. Piskavicu možete prokuvati u vodi i onda naneti na ožiljke kada se prohladi voda, ili možete koristiti listove ove biljke tako što ćete formirati teksturu paste i onda je koristiti kao masku za lice – ostavite jedan sat na vašoj koži i onda operite lice.

Jabukovo sirće

Ovo sirće je sjajno za dezinfikovanje svih ožiljaka na licu. Takođe, pomaže u otklanjanju mrtvih ćelija, poboljšavajući ten kože. Malo sirćeta umešajte sa vodom, dobro promešajte i koristeći tufer nanesite na ožiljke. Ostavite 10 minuta i onda isperite – možete ponavljati ovaj tretman u toku dana i primetićete veoma brzo prve efekte.

Kako bi svi ovi tretmani bili uspešniji, izbegavajte sunce, što sada i neće biti tako teško, jer smo kod kuće. Zašto? Sunce će samo potamneti ožiljke i usporiti proces zarastanja fleka i ožiljaka.

Naslovna fotografija: instagram.com/melisaycadegirmencioglu

Anja Dragović

Comments