Terapija masažom je jedna od najstarijih metoda lečenja, koristi se već 5,000 godina. Koreni masaže sežu u istočno kineskoj kulturi koja je koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog rada.

Ova terapija najčešće se koristi za mentalno opuštanje, ublažavanje stresa i lepše stanje organizma. Veruje se da u zapadnom svetu 25% stanovništva redovno koristi masažu. Smatra se delom klasične i alternativne medicine, a više opsežnih istraživanja pokazalo je brojna blagotvorna dejstva ovog magičnog užitka. Pogledajte zašto treba da odete na masažu, priuštite sebi zadovoljstvo, osećate se mnogo lepše i opuštenije.

Oslobađa od stresa

Jedan od najvećih razloga da odete na masažu je ublažavanje stresa, ublažavanje simptoma anksioznosti i depresije. Masaža smiruje hormone stresa, dobrinosi stvaranju hormona koji su potrebni za koncentraciju i raspoloženje, a tako dovodi do lepšeg stanja vašeg organizma.

slika 144 Dobri razlozi da priuštite sebi masažu

Doprinosi lepšem osećaju i većoj raspoloženosti

Ojačava imuni sistem

Još jedna prednost masaže je lep podsticaj našem imunom sistemu. Studije koje proučavaju posledice masaže pokazale su da samo jedna masaža može doprineti promenama u imunološkom i endokrinom sistemu. To je dobar razlog za odlazak na redovne, tako podstičete jačanje imuno sistema i osećate se zdravije.

Umanjuje bol

Kada osetite bol i umor, prava stvar je da odete na masažu. Dokazano je da masiranje olakšava bol i povećava pokretljivost, osim toga efikasnije je od uzimanja bilo kakvih lekova.

Olakšava simptome PMS-a

Kao većini žena ti dani su užasno bolni i teški. Zato je najbolji način da ublažite neprijatan osećaj odlaskom na masažu. Prednost je da oslobađa od mnogih simptoma PMS-a, dovodi do promena raspoloženja i prijatnijeg osećaja tela.

Poboljšava san

Naspavajte se, probudite osećaj svežine, odmornosti i raspoloženosti – priuštite sebi masažu. Ovo je još jedna velika prednost, masaža poboljšava san i to odmah. Utiče na ćelije u našem mozgu koje dovode do lepšeg sna. Ako imate napade nesanice ili jednostavno ne spavate dobro, masaža je ono što vam je potrebno.

Oslobađa od glavobolje

Kao što je ranije pomenuto, velika prednost je to što ublažava bol, samim ti i glavobolju, kao najčešći uzrok umora. Ako patite od bilo kakve vrste glavobolje, čak i neprekidne migrene, masaža vam može pomoći. Smanjuje bol, dovodi do oslobađanja stresa i umora, a svoj dan možete da nastavite bez ikakvih problema.

slika 236 Dobri razlozi da priuštite sebi masažu

Dobra masaža je veoma snažan lek protiv glavobolje

Ima i kozmetičke prednosti

Ako vaša koža počinje da izgleda ogrubelo i suvo, masaža je može okrepiti. Dovodi do zatezanja kože, stimuliše protok krvi, dovodi do blistavijeg i lepšeg izgleda ne samo tela, već i kože lica. Smanjuje lučenje masnoće i eliminiše otrove iz organizma, koža postaje glatka i mekana.

Pomaže kod povreda

Ako ste pretrpeli povredu nekog dela tela, doktori preporučuju odlazak na masažu. Pomaže smanjenju upale, smanjuje bolove u mišićima i skraćuje vreme potrebno za zarastanje preloma. Bilo da se osećate opterećeni, umorni, povređeni, priuštite sebi masažu, koja je pravi i prirodni lek, vaši duh i telo biće vam zahvalni.


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Comments