Djole logo WANNABE Đoletove avanture: Reportaža iz Trsta

Pozdrav, drugari! Svi koji me prate na mrežama, znaju da sam drugi put u Trstu (prvi put sam bio zimus, kada sam sreo italijanskog Deda Mraza, sećate se?) E, sad visim ovako iz određenog razloga: želim da vam predstavim moje omiljeno mesto na glavnom gradskom okupljalištu – Trgu Ujedinjenja. Za njega mnogi tvrde da je najveći evropski trg! Smešten je tik uz more u koga, evo baš sad – gledam.

Slika 1 e1565961070545 Đoletove avanture: Reportaža iz Trsta

Ovo iza mene je Gradska opština (Palazzo del municipio), čija je posebnost toranj sa zvonom, koji dominira celim trgom. Na njegovom vrhu su dve sculpture – Mihec i Jakec, kako ih ljudi iz Trsta zovu. Oni otkucavaju sate! Zastanite i pogledajte koje je vreme…

Pored je Fontana 4 kontinenta koja je sagrađena sredinom 18.veka. Ona priča priču o “stranama sveta” i simboliše povezanost Trsta sa (tada poznatim) ostatkom sveta. Četiri statue prikazuju Afriku, Ameriku, Aziju i Evropu. Oko nje su, kao što vidite – klupe, na kojima prolaznici zastaju da se odmore i uživaju u pogledu, najčešće osvežavajući se sladoledom.

Pored navedenog, na trgu možete videti mnoge još impozantne građevine. Recimo, nekadašnju zgradu Lloyda Triestina koja na uglovima ima dve fontane posvećene antičkim božanstvima. Suprotno od nje je Palazzo del Governo, veoma upečatljiva zgrada, ukrašena zivopisnim mozaicima. Zatim je tu Palazzo Stratti, poznata kao palata osiguranja Generali, u čijem prizemlju je Caffe degli Specchi.

Slika 2 e1565961166697 Đoletove avanture: Reportaža iz Trsta

E baš tu, u jednoj od najpoznatijih i najlepših gradskih kafića možete satima sedeti, uživati u fenomenalnom kapućinu, posmatrati prolaznike (ili druge pse, u mom slučaju), golubove, ili jednostavno pratiti dolazak/odlazak brodova. Pogledajte sada opet onaj glavni sat? Vreme ovde teče usporeno, zar ne?

Djole, reporter

(Moju sjajnu novinarsku ekipu naravno da ne menjam – Tata držač, Mamita slikač)


Za više Đoletovih avantura poseti djole.rs ili njegov Facebook i Instagram profil!

Piše: Jelena Rvović Jelić

Comments