Kečap je jedna od najprisutnijih namirnica širom sveta. Ovaj slatko-kiseli sos se obično pravi od paradajza, sirćeta i šećera, a najčešće se jede sa pomfritom, hamburgerima, sendvičima i mesom sa roštilja.

U prodavnicama (možda ne u našim, ali u svetu svakako) se mogu naći razni tipovi kečapa: ljuti, slatki, sa raznim začinima, povrćem i sl. Iako doktori tvrde da je klasični kečap zdrav koliko i sam paradajz, i da se može koristiti pri dijeti, kupovni kečap je pun aditiva i konzervansa koji svako nisu zdravi.

Sezona paradajza je počela i zašto ne biste to iskoristili da napravite domaći kečap koji je daleko ukusniji, zdraviji i koji možete koristiti i kao sos za špagete, čorbe i druga jela, ali i koji savršeno ide i u “Bloody Mary” koktel. Iskreno, ja najviše volim da umočim svež hleb u hladan kečap. To je za mene prava poslasica. Ovaj recept za kečap me je naučila moja velika prijateljica Mica Đorđević, koja je i zaslužna za moje prve kulinarske “korake”. Kod ovog recepta najveća “fora” je u jabukama, koje mu daju poseban šmek.

moonandfood 057 Domaći kečap

Sastojci i priprema:

– 2 kg. paradajza
– 3 kom. jabuka
– 3 češnja belog luka
– 1 dl. alkoholnog sirćeta
– 2 dl. vode

Sve gore navedeno se isecka na što sitnije komadiće i kuva jedan sat. Skuvana masa se propasira i pretvori u kašu, u koju se doda sledeće:

– 1 supena kašika soli
– 1 ravna kašičica mlevenog bibera
– 1/2 kašičice cimeta
– 1/2 kašičice origana
– 2 kašike šećera

Kuvati  još jedan sat i vruću masu sipati u staklene flaše, dobro zatvoriti, uviti u toplu tkaninu ( npr. ćebe) i ostaviti da odstoji 24 sata.

I gotovo! Naravno, masu možete prepoloviti ako nemate puno flaša ili apetita.

Bon appetit!


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments