Dog in Juicy couture 02 Došlo doba da i pas Louis Vuitton proba...Svedoci smo vremena u kojem visoka moda i luksuzna garderoba više nisu namenjene isključivo ljudima. Psi, kao čovekovi najbolji prijatelji i voljeni članovi porodica širom sveta, postali su privilegovani vlasnici mnogih poznatih luksuznih brendova poput Louis Vuitton-a (LV), Chanel-a, Gucci-ja, Burberry-ja, a malo pristupačnija je i famozna pseća kolekcija marke Juicy Couture. Holivudske starlete obično preferijaju male rase za koje je asortiman odeće, pa i obuće, neiscrpan, a jedan od razloga je i što ih je lako spakovati u skupocene LV nosiljke koje ne odskaču od ostatka prtljaga poznatih, da ne pokvare preferirani stil holivudskog džet seta.

Bogata naslednica Paris Hilton obožava male pse i ima ih sedamnaest. Oni su poznati po tome što su uvek obučeni od glave do pete po poslednjoj psećoj modi, a njena ljubimica, čivava Zvončica, uvaženi je gost na mnogim premijerama, prijemima i proslavama visokog društva. Hiltonova je svoju ljubav prema psima vremenom pretvorila u veoma unosan biznis priključivši se svetu pseće mode sa svojom kolekcijom za ljubimce Mala Lili (Little Lilly). Kolekcija u ponudi ima apsolutno sve od garderobe što postoji i za ljude, od donjeg veša preko dnevne do večernje garderobe, pa sve do aksesoara, nakita, stilizovane obuće, naočara za sunce, pa čak i minijaturnih haljina i odela sa dodele Oskara.

Sasvim je očekivano da psi iz tako viskogo društva ne mogu da stanuju u bilo kakvoj kućici, pa im je Hiltonova obezbedila posebno dizajniranu mini vilu vrednu 325 hiljada dolara. Ova luksuzna vila za pse ima grejanje, klimu, spavaću sobu sa neizostavnim garderoberom, dvorište, kupatilo i skupocen enterijer koji potpisuje poznata holivudska dizajnerka Faje Reznik (Faye Resnick). Hiltonova je pretrpela oštre kritike javnosti jer je njena kuća za ljubimce skuplja od kuća mnogih porodičnih domova u Americi. I dok se čitave porodice bore sa krizom i otplaćuju kredite, glamurozni život Zvončice, Merilin Monro, Prade i ostalih ljubimaca Paris Hilton izgleda tako što im je ujutru najveća dilema šta će danas da obuku.

Paris Hilton puppy mansion 06 Došlo doba da i pas Louis Vuitton proba...Međutim, Hiltonova daleko od toga da je prva i jedina koja drži do stila svojih kućnih ljubimaca. Istorija odevnih predmeta za pse, ali i druge životinje, počinje od vremena kralja Artura kada su lovačke pse oblačili u nešto nalik na kaput kako bi ih sačuvali od povreda u lovu i loših vremenskih uslova. Odeća za pse imala je svrhu da ih zaštiti i sačuva njihovo zdravlje. Kasnije su vojne i policijske pse oblačili u neprobojne prsluke i kabanice takođe da bi ih sačuvali od opasnosti na zadatku. Ali, vremenom je i uloga pasa u domaćinstvima evoluirala, pa su postali ravnopravni članovi porodica i postalo je normalno priuštiti im razna luksuzna zadovoljstva.

U Njujorku, na primer, svom psu ne samo da možete obezbediti garderobu koju biste i sami nosili, već i luksuzan vikend u skupom centru za lepotu u kojem vaš ljubimac može da se odmori i oslobodi od stresa uz kupke sa aroma terapijom, šampone za sjajnu dlaku, manikir, pedikir, masaže i dobro društvo drugih pasa sa kojima verovatno razmenjuje tračeve dok licka mojito iz specijalno dizajnirane koktel čaše za kuce. Nedavno je u tamo održana i nedelja pseće mode na kojoj su predstavljene najnovije kolekcije za predstojeću sezonu. Ponosni vlasnici cvetali su od zadovoljstva ako je baš njihov ljubljeni odabran da nosi neki od modela.

Svakako da trend oblačenja pasa nije jedinstven za Ameriku, ali se čini da u Evropi oblačenje po poslednjoj modi i basnoslovne svote novca za pseći luksuz ipak ne možemo sresti u tolikoj meri. Činjenica je, svakako, da ljubimci vode potpuno isti život kao i njihovi vlasnici što se može videti i na ulicama Beograda. Sada svaka radnja za ljubimce pored igračaka, kućica, hrane, povodaca i ogrlica može da ponudi i komplet garderobu za vašeg psa. Najčešće su kabanice i kaputići, mada ima i obuće i psećih naočara za sunce. Iako nisu brendirani i luksuzni, veoma su dobro skrojeni i zaista mogu da posluže zdravlju vaših pasa posebno tokom jeseni i zime kada nastupi loše vreme. Ima i duhovitih komada poput kabanica sa natpisom FBI na leđima ili majici za mužjake na kojima piše Kučke me gotive (Bitches dig me).

Dog in Burberry 01 Došlo doba da i pas Louis Vuitton proba...Svi oni koji imaju pse neizmerno ih vole i to je nešto od čega nijedan vlasnik ne može da pobegne. Od silne želje da svom ljubimcu pružite najbolje moguće odjednom vam više nije neobično da ga tretirate kao sebi ravnog jer oni, hteli ne hteli, postanu veliki deo vas. Stoga nije neverovatno da ćete poželeti da mu makar jednom za života poklonite neku ekstravagantnu kreaciju koju nijedan drugi pas u gradu nema. Veoma uskoro imaćete i prilike za to jer izgleda da visoka moda za pse stiže i u našu prestonicu. Nedavno je najavljeno u magazinu Hello da će se na ovogodišnjoj Beogradskoj nedelji mode po prvi put održati i modna revija za pse koju su kreirali domaći dizajneri Dragana Ognjenović, Suzana Perić, Darko Kostić, Irena Grahovac i drugi.

Autor: Maša Lopičić

Comments