Zagrebom je, u vikendu koji je iza nas, vladalo modno ludilo. Svi koji su i malo zainteresovani za modu, hrlili su na popularni Dove Fashion.hr koji se održao od 11. do 13. marta. Ova modna manifestacija uvek na jednom mestu okupi najbolje od hrvatske mode, tako su i ovaj put vodeći hrvatski dizajneri Branka Donassy, I-GLE, Igor Galaš, Robert Sever, eNVy room, Ivica Skoko, Martina Felja, Ivan Alduk, Ana Maria Ricov, Ivana Barač i Aleksandra Dojčinović sa novopridruženom Taja predstavili svoje vizije za jesen/zimu 2011/2012.godine.

Posebnost menifestacije ove godine je to što se održala zajedno sa drugom pod imenom Fashion.hr Industrija, u obliku interaktivnog sajma gdje se u paviljonu 5 zagrebačkog velesajma predstavilo šezdesetak hrvatskih tekstilnih, obućarskih, kožarskih modnih brendova, zajedno sa renomiranim proizvođačima satova koji su u saradnji sa poznatim hrvatskim dizajnerima Zoranom Mrvošom, Ivicom Klarićem, Igorom Galašem, Robertom Severom, Jurajem Zigmanom i Anamarijom Ricov izdali linije sa namerom oživljavanja hrvatske modne industrije.

Iako vodeći hrvatski dizajneri, nekima je ovo bio prvi put da se susreću sa masovnom proizvodnjom svojih kreacija jer većina od njih godinama uglavnom kreira unikatne modele. Robert Sever je preuzeo ulogu kreativnog direktora posebne linije modnih dodataka pod kućom San Peter, Zoran Mrvoš glavnog dizajnera za posebnu žensku pret-a-porter liniju kuće Rio Rijeka, Ivica Klarić za istu kuću kao glavni dizajner za posebnu mušku pret-a-porter liniju, Igor Galaš glavni dizajner za posebnu pret-a-porter liniju unutar kuće MK Arena, Juraj Zigman i Anamarija Ricov preuzeli su uloge glavnih dizajnera za posebne linije obuće i odeće unutar kuće Bambi, s tim da je Zigman glavni dizajner za posebnu liniju satova kompanije Marli, naravno sve će to biti po znatno nižim cenama nego njihove dosadašnje kreacije kako bi bili dostupni i običnim “smrtnicima”.

”Javnost je svjedok kako već sezonama promatramo medijski rast i interes raznih domaćih modnih projekata dok se u isto vrijeme događa pad hrvatske tekstilne industrije. Ta nelogičnost koja za posljedicu ima “teatar apsurda” u zemlji gdje moda iskače na svakom koraku, a mnoge tvornice odlaze u stečaj, natjerala nas je da uz potporu državnih institucija promijenimo stanje stvari i postavimo na noge nešto što će se s ponosom moći nazvati “hrvatska modna industrija”, kazao je začetnik ovog projekta, Vinko Filipić.

Igor Galaš, hrvatski najnagrađivaniji dizajner, je oduševio svojim bajkovitim crno-belim modelima trikotaže sa futurističkim predznakom, a Ana Maria Ricov veselim dečijim performansom druge večeri. Pridružila im se još i Martina Falja sa modelima koji su nosili kombinacije kože, završno sa belim modelima inspirisanim sveprisutnim filmom “Crni labud”. Futurizmom se inspiriso i modni dvojac i-gle, a debitant Taja, pokazala je svoju unikatnu, prirodnu i ručno obrađenu odeću. Stjepan Čuka nije oduševio svojim asimetričnim modelima i možemo čak priznati da mu je reviju “spasila” manekenka koja je neslavno odšetala svoj deo. Aleksandra Dojčinović je predstavila nenosive modele na pret-a-porter reviji, na kraju sve je ovacije pobrao Robert Sever sa svojom kolekcijom torbi koje Hrvatice svaki put bez obzira na cenu rezgrabe u rekordnom roku. Zadnju večer svoj rad predstavili su Branka Donassy, Ivica Klarić i Zoran Mrvoš za Rio Rijeku, Igor Galaš za Arenu i Ivica Skoko za kojeg su svi ustvrdili da je pokazao mnogo veću kvalitetu i zrelost od svih ostalih dizajnera te pomeo konkurenciju. U svakom slučaju Filipić i društvo su sa impresivnom pozornicom i kreativnom idejom suradnji još jednom napravili hvale vrijedan projekt.

foto: PIXSELL


Josipa Lijović je vedra studentkinja iz Zagreba koja slobodno vreme troši uživajući u prijateljskim druženjima uz kaficu i svojoj velikoj strasti – modi, o kojoj s užitkom piše na svom blogu Baby Loves Fashion. “Svako od nas bi trebalo da se potrudi da bude što bolja verzija sebe samog” je krilatica po kojoj živi i koja se često može čuti iz njenih usta.

Comments