Doroti Virdžinija Margaret (Dorothy Virginia Margaret) rođena je 11. decembra 1927. u Njujorku, iako njeno poreklo vuče korene iz evropskih zemalja, u čemu se još na početku ogledala njena autentičnost. Ovu zanosnu lepoticu na ulicama Njujorka susrela je jedna od urednica “Vogue”-a i odmah prepoznala u njoj aristokratku lepotu i jedinstvenu gracioznost kojom zrači i privlači poglede. Zahvaljujući svom talentu koji su modni znalci odmah prepoznali, Doroti je već narednog dana imala snimanje sa Irvingom Penom (Irving Penn). Svoj prepoznatljivi nadimak Dovima dobila je spajajući prva dva slova svakog svog imena.

slika 147 Dovima: Neponovljiva aristokratska lepota

Pogled od kog zastaje dah

Najdraži model čuvenog fotografa Ričarda Avedona, inspiracija i muza bila je upravo Dovima. “Bili smo kao duhovni sijamski blizanci, znala sam tačno, pre nego bi mi objasnio, šta želi”, izjavila je o Avedonu Dovima. “Tražio je od mene da uradim nemoguće stvari, ali ja sam uvek znala da će od toga ispasti remek-delo.” Avedon je takođe imao visoko mišljenje o njoj: “Upadljiva i izvanredno nekonvencionalna i neobična lepota za to vreme”, nadahnuto je govorio. Zajedno su stvorili najpoznatiju modnu fotografiju svih vremena u Parizu – “Dovima sa slonovima” na kojoj ona nosi večernju haljinu dizajniranu za Kristijana Diora (Christian Dior) od strane njegovog tada novog asistenta Iva Sen Lorana (Yves Saint-Laurent). Ova fotografija je prodata Diorovoj modnoj kući na aukciji, pre dve godine.

slika 235 Dovima: Neponovljiva aristokratska lepota

Nerazdvojni: Dovima i Ričard

slika 328 Dovima: Neponovljiva aristokratska lepota

Fotografija koja joj je obeležila karijeru: "Dovima sa slonovima"

Udavala se dva puta i rodila ćerku Alison. Mračnu stranu njene ličnosti surovo su tkale priče da je trpela fizičko nasilje i da nije mogla da se suprotstavi svojim ljubavnicima koji su je tukli jer je bila previše slaba, ne samo fizički, već i karakterno. Ćerka joj je bila kidnapovana, a posle toga izgubila je i starateljstvo nad njom. Svoju karijeru napušta 1962. godine povlačeći se iz javnog života. Seli se blizu svojih roditelja, počinje da se bavi prodajom kozmetike i da radi kao hostesa u restoranima. Tako se i zaljubila u barmena sa kojim je bila u ljubavi dvanaest srećnih godina koje su joj zalečile stare ljubavne rane.

slika 424 Dovima: Neponovljiva aristokratska lepota

Sjajan tandem: Dovima i Odri Hepbern

Divna Dovima umrla je od raka jetra devedesete godine prošlog veka. Ostavila je za sobom značajne fotografije u modnoj kulturi koje govore o snu i vremenu pedesetih godina. A danas pamtimo njeno ime kao sinonim za vrhunsku eleganciju, prefinjenost, nadmenu i kraljevsku lepotu koja je uvek retkost u svetu gde svi liče jedni na druge.

slika 526 Dovima: Neponovljiva aristokratska lepota

Dovima je vladala umetnošću modelinga i fotografije ostavljajući uvek svoj prepoznatljiv pečat profesionalnosti i nadarenosti


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments