Kod većine ljudi u životu dođe trenutak kada se suoče sa saznanjem da stvari koje su nekada želeli, višu nisu aktuelne, da njihovi snovi iz prošlosti ne odgovaraju njihovim ciljevima u budućnosti. Da treba da promene, ili prilagode svoje ciljeve – a to uopšte nije prijatno saznanje. 

Jer, ako predugo slediš svoje snove, a nikako ih ne dosežeš, možda se desilo to da si se u međuvremenu razišla sa njima – ti si krenula i razvijala se u jednom pravcu, dok su tvoji snovi ostali onaj ideal, koji su uvek bili. Dovoljno dugo su te inspirisali i nadahnjivali, ali negde usput, tokom sazrevanja i razvoja, izgubili su snagu realnosti i prešli u mit. Možda si ti izgubla snagu da dosegneš taj san, možda te je život ubacio u mašinu i samleo, ali čak i da je tako, ne moraš da živiš kriveći sebe i žaleći za svojim snovima – jer možeš da preispitaš svoje snove i uspostaviš dostižne ciljeve. Iako misliš da ne treba nikad da odustaneš, ono što je zapravo potrebno, to je da veruješ sebi. 

Tvoja podsvest ne voli promene, one su zastrašujuće, čak i kad su dobre i produktivne, jer vode u nepoznato. Poznato je utešno, čak i ako je destruktivno. I zato ti je lakše da prebacuješ sebi, da sebe smatraš slabom i poraženom, nego da preispitaš svoje snove i uspostaviš nove ciljeve. Umesto da se boriš, kao što misliš da treba, zapravo treba da postaviš stvari realno i razumno i da se prilagodiš. Da promeniš svoj put. To te neće učiniti poetičnom figurom (koja pre ili kasnije postaje patetična), koja sledi svoj san sa fanatičkom verom u srcu, ali će te, vrlo verovatno, učiniti zadovoljnom i ispunjenom osobom, koja se raduje životu. 

View this post on Instagram

Что такое синдром самозванца? ⠀ Почему, когда вокруг так много всезнаек, которые не знают ровным счётом ничего, такое количество действительно умных людей не уверены в себе?🙂 ⠀ Психологи нашли ответ: всё дело в когнитивном искажении, которое называется эффектом Даннинга — Крюгера. Суть в том, что у глупых людей недостаточно опыта, чтобы правильно оценить, насколько низка их квалификация, поэтому они убеждены в своей гениальности, даже если это не так. С другой стороны, люди с опытом осознают, как часто ошибались в прошлом, и потому склонны занижать свои способности, даже когда правы. Многие успешные люди, столкнувшиеся с синдромом самозванца, описывали свои ощущения: ⠀ «Из-за преувеличенной оценки, которая дана делу всей моей жизни, мне очень неловко. Я вынужден думать о себе, как о непреднамеренном мошеннике. Я написала уже одиннадцать книг, но каждый раз думаю: вот-вот — и люди поймут, что я этого недостойна. Я играю со всеми в догонялки, и меня сейчас поймают. Я всегда жду, что появится полиция, забирающая бесталанных людей, и арестует меня.» ⠀ Но ирония в том, что синдромом самозванца страдают не просто талантливые люди, а те из них, кого меньше всего можно назвать лжецами. Одни исследователи утверждают, что синдром самозванца одинаково распространён среди мужчин и женщин, другие — что среди женщин он встречается намного чаще. Сам термин «синдром самозванца» был придуман двумя женщинами-учёными Паолин Кланс и Сьюзан Аймс.

A post shared by пастель (@pastel.in) on

Zaboravi na to da ne treba da odustaješ, ni po koju cenu. Dozvoljeno ti je da preispitaš i revidiraš svoje snove, svoja ubeđenja, svoje ideale, svoje vrednosti. I da postaviš nove, bolje, zdravije, stabilnije, realnije, upotrebljivije. Nisi ovde da radiš samo jedan posao, da igraš samo jednu ulogu, da uvek budeš jedna ista osoba, koja ponavlja svoje greške, jer ne želi da promeni svoja uverenja. Ti si stalna evolucija i neprestano se razvijaš. Uvek postoji još neki deo tebe, koji možeš i treba da upoznaš, uvek postoji još neka želja koju možeš i treba da ostvariš, još nešto što možeš i treba da budeš i uradiš. 

Ne vezuj svoje značenje i sigurnost za samo jedan aspekt života, ne pravi od svojih snova kavez za svoju dušu. Ono čega si se čvrsto držala do juče, danas možeš da pustiš i da dograbiš nešto novo – što će ti možda iskliznuti, ali tada će se ukazati nešto drugo, dok ne stekneš slobodu i sigurnost, toliku da uopšte ničega ne moraš čvrsto da se držiš. 

Tada možeš sve da pustiš i dopustiš da dobre, fantastične i neverovatne stvari dolaze kod tebe, da te pronalaze, inspirišu, motivišu i vode u istraživanje novih puteva, koji prestaju da budu zastrašujući, samo zato što su novi i umesto toga postaju – zanimljivi. 

Comments