All Eyes On You: Kako da odabereš maskaru koja će ti ovog puta zaista odgovarati?

Novi #wedding trendovi za koje bi trebalo da znaš

Nutricionisti savetuju: Kako da se hraniš kada treniraš + želiš da smršaš!

Tvoj tajni plan: Zašto je proleće idealan trenutak da počneš da trčiš i ostvariš rezultate koje želiš!

#fashioninspo: Patike koje će svaki tvoj prolećni stajling podići na viši nivo

Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Nova pravila: Athleisure look kao autfit za izlazak!

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

Kod nas

Turističke agencije u Srbiji, pored letovanja, zimovanja i banja, u ponudama izdvajaju “duhovna putovanja”. Aranžmani su uglavnom jednodnevni, koštaju od 1,500 do 2,000 dinara, a podrazumevaju obilazak sremskih ili fruškogorskih manastira (Ravanica, Manasija, Lisine, Fenek, Gračanica, Mileševa).

Interesantna je napomena organizatora ovakvih putovanja, ne zaboravimo, duhovnih, onih koja oslobađaju, ne uslovljavaju, ne definišu: Molimo da imate u vidu da u manastire treba ulaziti pristojno obučen, žene bi trebalo da imaju suknju, ne kratku i sa prorezima, a muškarci duge pantalone i rukave. Molimo Vas da u manastirima ne fotografišete pre nego što dobijete blagoslov.

Kod njih

Oni materijalno bogatiji svoju duhovnost traže uglavnom na Tibetu.

Turističke agencije u svojim aranžmanima, uglavnom pod kategorijom “daleka putovanja”, nude petnaestodnevna putovanja u ovakav primamljivi egzotik za oko €2,000 i više. Ponude za ovu destinaciju su malo drugačije od ostalih jer umesto atraktivnih izleta nude boravak u tibetanskim samostanima, kurseve joge i meditacije, škole budizma. Tibetanski budizam (poznat i kao lamaizam) je poseban oblik budističkog učenja, karakterističan za Tibet i područje Himalaja, a uključuje i Nepal, Butan, severnu Indiju, Mongoliju, severoistočnu Kinu i Rusiju. Uključuje učenja hinajane, mahajane i vađrajane.

tibet Duhovna putovanja

U nama

Poenta gotovo svakog duhovonog učenja/putovanja je ista: dosegnuti unutrašnji mir, jer jedino je on konstantan; unutrašnju sreću koju nikakvi spoljašnji činioci ne mogu da naruše i blagostanje kao osnovni princip življenja.

Tehnike za to su razne vrste i oblici meditacije i joge

Praktična primena: kad vam pauk odnese kola i kad vam šef da nemogući rok da nešto uradite i kad vas dečko/devojka prevari,  preživećete s lakoćom i sa osmehom na licu.

Neželjeni efekti:

Nedavno se jedna od poznatijih manekenki uputila upravo na takvo jedno putovanje. Da li je zaista tražila duhovni mir ili je htela da se INusavrši, nije poznato. Uplatila je kurs joge neprimeren njenom “poznavanju” te veštine, pa se vratila kući posle dva dana istegnutih mišića, od čega se oporavljala naredna dve meseca. Ali, hajde, valjda je mislila što viši kurs upiše, brže će postati sretnija.

Nego, šta da radimo mi bez €2,000 viška, a sa strahovitom željom i potrebom za unutarnjim spokojstvom?

U svojoj glavi konstruišemo najlepše mesto na svetu za koje samo mi znamo i koje je potpuno bezbedno. Svaki put, kada god nam se dogodi bilo kakva neprijatna situacija, a bar ih je hiljadu dnevno, napustimo mesto događaja i u mislima odemo pravac na svoju plažu, ostrvo, planinu… Dovoljno je pet minuta da ostanemo tamo i ni o čemu ne razmišljamo, da bismo se na realno mesto vratili potpuno opušteni i sa osmehom. Vremenom takav mehanizam postane navika našem umu, pa čik nek nas nešto iznervira!

Izvor fotografija: unsplash.com


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice