WANNABE MAGAZINE: Kako možemo aktivnije da učestvujemo u promenama u modnoj industriji? Mogu da pretpostavim da je bolje podržati male brendove nasuprot kupovini u velikim trgovinskim lancima, ali da li postoje još neki načini koji donose rezultate?

DUNJA I MARIJA: U prehodnom odgovoru celu ovu problematiku podelile smo na dva aspekta – hiperprodukciju i hiperkonzumerizam, tako da postoji nekoliko opcija. Kada je reč o hiperprodukciji, činjenica je da bi najveća i najznačajnija promena usledila ukoliko bi se sama modna industrija (iznutra) promenila. Međutim, nije realno da će velike modne kompanije samostalno doneti odluku da menjaju sadašnju praksu jer im je ovako, dakle neekološki i neetički – mnogo isplativije.

Iz tog razloga, veliku ulogu u celoj ovoj priči bi trebalo da imaju države kako bi stvorile zakonski okvir i uredbe  – koje će sa jedne strane regulisati štetne poslovne prakse, a sa druge stvoriti stimulativno okruženje za razvijanje ekoloških i cirkularnih modela poslovanja.

Pored sistemskih regulativa, ne treba zanemariti ni našu moć. Mi kao kupci svojim novcem doprinosimo poslovanju jednog brenda. Ako se informišemo na pravi način i saznamo da brendovi kod kojih kupujemo posluju neetički i neekološki možemo prestati da im dajemo novac. I ovo što si i sama rekla – pronaći neke druge koji posluju u skladu sa prirodom i poslovnom etikom.

Pored toga, društvene mreže su se pokazale kao odlični alati za vršenje pritiska na modne brendove, jer su oni veoma osetljivi na imidž, odnosno sliku koju stvaraju među svojim kupcima. Ukoliko se o njima javno iznose neki podaci koji im potencijalno mogu smanjiti prihode ili poljuljati ugled (kao što je otvoren razgovor o mizoginiji unutar njihovih proizvodnih lanaca ili iznošenje podataka o lošim uslovima u kojima se odeća proizvodi) – spremni su da izađu u susret do neke mere i poprave određene stvari.

WANNABE MAGAZINE: Šta biste preporučile mladim ljudima koji žele da budu osvešćeniji, aktivniji i brinu o tome šta i gde kupuju? Da li postoji neki, jedan „the savet“?

DUNJA I MARIJA: Polazeći od sebe, pre svega bismo (pre)poručile da budu radoznali, da se u kontinuitetu edukuju i informišu. Istražujte šta se dešava u svetu oko nas, koji problemi postoje kada je u pitanju savremena modna industrija i koja su potencijalna rešenja kojima možemo i sami da doprinesemo.

FFM SM 01 Dunja Jovanović i Marija Radaković iz podkasta F.fm: Pričamo o modi, ali ozbiljno

Opcije za doprinos pokretu Održive mode su brojne i svako treba da izabere onu koja mu/joj najviše odgovara, a na našem instagram profilu stalno kačimo ideje i detalje o tome kako se svi, na svoj način, mogu uključiti u ovu priču.

WANNABE MAGAZINE: Aktivno podržavate male domaće brendove koji se zalažu za održivu modu i koji proizvode kvalitetne modele. Imate li nekoliko preporuka svojih najdražih domaćih dizajnera?

DUNJA I MARIJA: Ima mnogo domaćih dizajnera i malih brendova koje jako volimo, ali ćemo ovde izdvojiti one koji su se potrudili da zadovolje sve aspekte održive mode  – što podrazumeva lokalnu proizvodnju, dobre uslove proizvodnje, radnike koji su dobro plaćeni i materijale koji su organski i sertifikovani. Domaći brendovi koji zadovoljavaju ove kriterijume su Paar Socks, Thema (brend odeće za decu), Daire World, Kota, Manonija, a od dizajnera to je Marija Ivanković odnosno njen brend Marija Handmade. Marija upošljava žene koje recikliraju tekstil, tako da ona retko kupuje materijale – već ih izrađuje za potrebe svog brenda.

WANNABE MAGAZINE: Da li u Srbiji raste svest o održivosti u modi? Naravno, sa vama dvema se to sigurno dešava, ali da li ide polako ili ste primetile nagli porast interesovanja?

DUNJA I MARIJA: Od trenutku kada smo pokrenule podkast pa do sada – situacija se dosta promenila. U međuvremenu su i neki domaći komercijalni modni magazini počeli da pišu o ovoj temi, pojavili su se influenseri koji promovišu održivu modu ili kupovinu vintage garderobe. Kada smo mi počele, ništa od toga nije bilo prisutno u Srbiji (iako u svetu uveliko jeste), i volele bismo da verujemo da smo makar malo doprinele toj pozitivnoj promeni na lokalu.

WANNABE MAGAZINE: Koliko smatrate da je aktivizam važan i da li više nije moguće biti neutralan po pitanjima održive mode, očuvanja sredine ili politike? Čini mi se da je sada došlo krajnje vreme da se izraze stavovi i da prosto nije moguće da se pravimo „da problem za nas ne postoji“.

DUNJA I MARIJA: Mislimo da je najvažnija lična svest, odgovornost i konstantna edukacija – to su osnove za svaku vrstu promene. Promišljanje sadržaja koje konzumiramo, takođe. Imamo utisak da društvene mreže nameću tu ideju da svako mora da ima stav i da ga glasno izražava. Ali, ovo može dovesti do toga da se fokus sa suštine problema brzo izgubi u moru informacija.

Modna industrija danas je u vrhu eko-zagađivača i istina je da ne možemo da se pravimo da problem ne postoji. Međutim, ne treba nametati aktivizam – lična promena i postavljanje pozitivnog primera u svom najužem okruženju su, takođe, revolucionarni činovi.

IMG 9954f Dunja Jovanović i Marija Radaković iz podkasta F.fm: Pričamo o modi, ali ozbiljno

WANNABE MAGAZINE: I za kraj, dajte mi neku poslednju dobru vest iz sveta aktivizma u modi. U ovoj godini sve dobre vesti dobro nam dolaze.

DUNJA I MARIJA: Pozitivna promena se pre svega ogleda u uključivanju sve većeg broja ljudi u pokret Održive mode i pritiskanju modnih brendova, pozivanju na odgovornost i primoravanju na menjanje određenih praksi.

Na primer, na početku covid19 pandemije, kada je usledio globalni lockdown, odjeknula je vest da su najveći brendovi brze mode odlučili da otkažu već proizvedene porudžbine od dobavljača u Aziji. Radi se o već sašivenoj odeći u vrednosti od nekoliko stotina milijardi dolara za koju su brendovi samo odlučili da im više ne treba, i ignorisali isplatu. Kako radnici ne bi ostali bez prihoda za već obavljen posao, na društvenim mrežama pokrenuta je globalna kampanja #PayUp, proizvajući javno brendove da plate naručenu i proizvedenu robu. Posle nekoliko meseci aktivne kampanje i borbe, koja je imala veliku podršku javnosti, većina brendova ipak je pristala da plati svoje dugove.

Sam povod ove inicijative nije lepa vest, ali #PayUp kampanja jeste pozitivan primer koji dokazuje da ukoliko saznamo šta se dešava, udružimo se i iskoristimo svoj glas možemo napraviti korak u dobrom smeru.

Ipak, daleko smo o toga da se neke konkretne promene dogode – naročito na lokalu gde ne da ne postoji svest o održivosti (u bilo kom sektoru, a kamoli modnom), već ne postoji ni svest o solidarnom življenju i razumevanju potreba drugih ljudi. A jedno bez drugog – jednostavno ne može.

Naslovna fotografija: wannabemedia.rs

Jovana Pantić

Comments