Modna dizajnerka Ivana Dimović je osnovala jedinstven, potpuno održiv brend Yvalise, namenjen ženama koje vole modno ekperimentisanje i transformacije. Ona stvara izuzetno male, limitirane serije vanvremenskih odevnih komada, koji su izrađeni od organskih materijala i, samim tim, doprinose održivosti cele modne industrije.

Zašto je Ivana odlučila da se bavi dizajnom i održivom modom, šta je inspiriše da stvara i koji su njeni budući planovi – saznajte u nastavku teksta.

ivana dimovic osnivacica potpuno odrzivog brenda yvalise 04 Ivana Dimović, osnivačica potpuno održivog brenda Yvalise
Q

Kako si i kada došla na ideju da kreiraš sopstveni brend Yvalise? Šta je to podrazumevalo?

A

Ideja o pokretanju modnog brenda došla je tokom studija modnog dizajna. Želja mi je bila da svoje vizije materijalizujem, pretvorim u nosive stvari koje će kružiti svetom dugi niz godina. Pokretanje brenda i oživljavanje mojih fantazija je u velikoj meri uticalo na moju svest o modi, načelima kojim sam se do tada vodila. To velika prekretnica u životu jednog umetnika što je ujedno podrazumevalo da odredim kakav brend želim da osnujem i šta želim da ponudim tržištu.

Q

Šta su osnovni principi tvog brenda Yvalise i da li si u startu znala da želiš da se fokusiraš na održivost? Koliko je teško ispuniti sve standarde ekološki i socijalno odgovorne mode?

A

Održivost je dugi niz godina pustila korenje u moju porodicu jer smo osnovali posao koji se služi obnovljim izvorima energije. To je imalo veliki uticaj na moj izbor pravca i principa kojima sam želela da se vodim. Moram da priznam da je teško ispuniti standarde održive mode. Počevši od toga što smo u našoj zemlji uskraćeni za mnoge sirovine, pa tako sav materijal koji mi koristimo trenutno uvozimo za naše potrebe. Mnogi radnici u ovoj industriji rade u nepovoljnim uslovima za rad uz minimalne plate. U velikoj većini tu radnu snagu čine žene. Pored toga, da bi bili održivi, bitno je i kolike serije odevnih komada proizvodite, što ne ide u prilog malim brendovima. Međutim, kako smo zacrtali da redom ispunjavamo različite ekološke standarde tako smo odlučili da ćemo ponuditi izuzetno male, limitirane serije vanvremenskih odevnih komada za svakodnevno funkcionisanje žene. To je jedan timski rad u kom nam pomažu lokalne proizvodnje. Kroz sve procese prolazimo svesni koliko rad u ovoj industriji može da ugrozi životnu sredinu. Za sve otpatke naših materijala tražimo način za dalju primenu. Na primer, od ostataka našeg štampanog materijala proizvodimo cegere koje svi naši kupci dobijaju na poklon uz kupovinu naših odevnih predmeta, umesto plastične kese. To su neki od standarda koje moramo da ispoštujemo i sa ponosom mogu da kažem da uspešno to radimo.

ivana dimovic osnivacica potpuno odrzivog brenda yvalise 05 Ivana Dimović, osnivačica potpuno održivog brenda Yvalise
Q

Kreirala si svoju prvu modnu kolekciju Eracism. Zanima nas, odakle ovaj naziv i šta je bila tvoja inspiracija za njen nastanak?

A

Eracism, zapravo potiče od jednog eksperimentalnog projekta sa fakultetskih dana koji je istraživao rasizam. Tada je nastao print “otisak srca”. Želja mi je bila da ga oživim i on je postao prelomna tačka između eksperimentalnog projekta i “ready to wear” kolekcije. Zapravo ovu kolekciju možemo nazvati i “pilot projekat” jer sam se ja zapravo vodila eksperimentalnim siluetama koje sam svodila u komade koji će odoleti trendovima, koloritu koji će dati i kontrast i balans odevnim predmetima koji mogu međusobno da se kombinuju. 

Q

Kolekcija se bazira na održivim materijalima od vune, svile i viskoze sa deadstocka, kao i organskog pamuka sa GOT sertifikatom. Reci nam nešto više o ovim materijalima. Koja je tačno razlika u odnosu na klasične tkanine, koje možemo naći u ponudi mnogobrojnih high street radnji?

A

Od samog početka jedno od osnovnih načela na kojima sam želela da se zasniva Yvalise bilo je da pružimo kupcima odevne predmete napravljene od materijala izuzetnog kvaliteta. Organski materijali doprinose održivosti cele modne industrije jer su napravljeni od prirodnih vlakana koja su uzgajana bez upotrebe sintetičkih pesticida, đubriva ili genetski modifikovanih organizama. Mi trenutno koristimo organsku vunu i pamuk. Takođe, koristimo takozvane “višak tkanine” (materijale sa deadstock-a), jer iz sezone u sezonu akumuliraju se ogromne količine neiskorišćenih tkanina, međutim različite platforme su oformile program putem koga nude otkup materijala vrhunskog kvaliteta globalnom tržištu. To je još jedna od strategija ka održivom poslovanju modne industije, zaštiti okoline i cirkularne ekonomije. Materijali direktno utiču na dugotrajnost odevnog predmeta, a naš cilj je da odevne komade nosite godinama. 

ivana dimovic osnivacica potpuno odrzivog brenda yvalise 02 Ivana Dimović, osnivačica potpuno održivog brenda Yvalise
Q

U kolekciji se nalaze elegantni komadi garderobe, slobodne forme, koji u osnovi poseduju vrlo ženstven kroj. Kojim ženama su namenjeni?

A

Vodili smo se time da naše odevne predmete žene mogu nositi u različitim životnim i starosnim dobima. Iako trenutno ne nudimo mnoštvo različitih veličina naših odevnih predmeta, zbog mogućnosti transformacije istih, prilagodilii smo odevne predmete različitim građama žena. Naši odevni komadi su namenjeni svim ženama kojima je potrebna udobna, moderna, luksuzna i funkcionalna garderoba za današnji tempo života. 

Q

Kako uspevaš da napraviš komad garderobe koji je u isto vreme ležeran, udoban, a uz to može da se kombinuje sa brojnim odevnim komadima, da li je tajna u minimalističkom pristupu?

A

Moja želja jeste da sam kroj odevnog predmeta deluje minimalistično i da zapravo sa ovakvom kolekcijom izgradite svoj “održivi garderober”. Napravili smo kolekciju odevnih predmeta koji se međusobno dobro kombinuju ali i kao jedinka ističu vašu siluetu. Jedna od odlika svih odevnih predmeta jeste njihova funkcionalnost, to što putem različitih proreza i pojaseva možete na različite načine da ih pozicionirate na telu i nosite ih od jutra do večeri. Time sam želela da kupcu pružim dozu eksperimenta kroz koji ja prolazim dok stvaram odevne komade.

Q

Osmislila si fenomenalan dizajn suknje (360° skirt) i prsluka ručne izrade (hand made knitted vest) koji, zahvaljujući jedinstvenom kroju, mogu da se nose na više načina i svaki put izgledaju drugačije. Možeš li nam reći nešto više o ovim komadima, a možda i dati ideje za kombinovanje?

ivana dimovic osnivacica potpuno odrzivog brenda yvalise 01 Ivana Dimović, osnivačica potpuno održivog brenda Yvalise
A

Tačno, čar u ovim odevnim predmetima je njihova transformacija, koja im omogućava da se nose u različitim prilikama i kombinuju kroz stilove. Želela sam da naš brend odlikuju zanimljivi krojevi koji će u našim kupcima probuditi želju za istraživanjem. Ovi odevni predmeti su lako uklopivi, kako u dnevne tako i uz večernje odevne kombinacije, od patika do cipela na štiklu, jer zapravo želimo da kupovinom ovakvih odevnih predmeta ulažete u modele koje ćete iznova nositi na različite načine. Naši prsluci su u potpunosti ručne izrade, izrađeni od strane žena koje karakterišu veštine starog zanata – pletenja. Drago mi je što smo kroz postulate održive mode uspeli da negujemo i tradiciju.

Q

Šta je to što te je privuklo profesiji modnog dizajnera, te si odlučila da baš ona bude tvoj životni poziv?

A

Jedna reč – stvaraIaštvo. Čak i sada kada sam se obučila za rad u različitim digitalnim programima, najviše volim proces koji obavljam svojim rukama. U mnogim segmentima rada se trudim da kombinujem različite procese kako bih dobila najbolji rezultat. Ovo je izazovna, kreativna i uzbudljiva profesija, iako sam ja jedinka koja stoji iza brenda, zapravo, Yvalise čini timski rad porodice, prijatelja i saradnika iz različitih oblasti koji rade sa mnom u mnogim sferama brenda, a to je ujedno i ono najlepše u ovom životnom pozivu.

Q

S obzirom na to da si završila modni dizajn, sigurno mnogo pažnje posvećuješ svom izgledu i odevanju. Kako bi opisala svoj stil?

A

Definitivno bi to bio “eksperimentalan” stil, zbog toga što sve na čemu radim ja lično testiram. Volim udobnu ali stylish odeću i različite dodatke, što se po kolekciji može i videti. Volela bih da nastavim da ispitujem svoj stil i da ga prenosim na svoj brend.

Q

Kakvi su tvoji planovi za naredni period? Postoji li nešto što bi volela da kreiraš, a još uvek nisi imala priliku?

A

Planovi ovog malog modnog univerzuma su da nastavi da prati postulate održivosti i da ne posustane u tome. Pripremamo kolekciju za proleće/leto i to je nešto što ćete uskoro moći da istražite. Kada smo radili na definisanju toga šta bismo pružili kupcima radili smo različite prototipe i modnih dodataka, ne samo odevnih predmeta. Volela bih da u nekoj budućnosti i njih predstavimo kao deo Yvalise brenda. 

Fotografije: Wannabe Media

Kristina Page

Comments