Durene je igra moći, a ako živite sa nekim ko je stalno igra, ili ste i sami poznati kao osoba koja se lako vređa i diže nos, vaši odnosi će biti veoma napeti. Ako vas bliska osoba stalno kažnjava durenjem, u jednom trenutku će vam se smučiti da stalno osećate krivicu i da uvek budete ona strana koja greši i izvinjava se, imala za to razlog ili ne. I ako počnete da ignorišete durenje, izazvaćete dramu, kad uvređeni prestane da postiže svoj cilj na uobičajen način.

Ako ste odrasli pored roditelja koji kažnjavaju durenjem, sa braćom i sestrama koji su se stalno durili, sigurno ste i sami razvili duriteljske veštine – porodični model se lako usvaja i teško je osloboditi ga se. Durenjem se izbegava razgovor, odnosno, svaka primedba se odbija – onaj ko se naljuti, uvredi, zaćuti, digne nos, automatski je potpuno u pravu, čak i kada potpuno greši. Ali durenje odaje osobu koja ne ume da se nosi sa svojom ljutnjom i nije u stanju da razgovara o svojim osćenjima, jer bi onda morala da pruži šansu razlozima i motivima druge osobe i da rizikuje da shvati da možda nije u pravu.

Ukoliko prepoznajete sebe u tom ponašanju i više ste se i sami sebi smučili sa tom “preosetljivošću” kako se sklonost durenju i osećanju uvređenosti često (pristojno) tumači, pokušajte da posmatrate sebe sa strane. Zapitajte se da li je durenje vaš porodični model? Da li se plašite konflikta, pa je to najefikasniji način koji poznajete, da izbegnete argumentovanu raspravu? Možda ne podnosite da niste u pravu, ili da ispadate smešni, pa se borite da zadržite dostojanstvo tako što se uvredite i nadurite?

Možete li da odlučite da sledeći put kad se naljutite ne skliznete u model durenja, nego da uđete u dijalog?

Ukoliko ste u bliskom odnosu sa osobom koja se duri, ili u neposrednom okruženju imate duritelje (i ne možete da ih izbegnete), imajte u vidu da se osobe koje se dure ne nalaze u stanju ranjivosti i povređenosi, već u krutom stanju kažnjavajuće ljutnje i ne nasedajte na osećanje krivice koje nastoje u vama da izazovu. Predložite otvorenu komunikaciju, a ako durljiva osoba to ne prihvata, zaštite sebe – shvatite da ste učinili sve što ste mogli i nastojte da ignorišete tu osobu i da se od nje pomerite koliko god je moguće.

Durenje je destruktivno i toksično i u svaki odnos unosi mrtvilo i hladnoću. Zdravije je svađati se i otvoreno izražavati ljutnju, nego igrati igru durenja.

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević

Comments