Turistička organizacija Nemačke (DZT) kreirala je, za potrebe svoje globalne tematske kampanje kojom se obeležava stogodišnjica osnivanja Bauhausa, TINY [BAU]HAUS – malu, prenosivu kuću koja je nastala tehnikom 3D štampe.

TINY [BAU]HAUS je na svoju truneju po Evropi krenula iz Amsterdama 14. marta ove godine, a među gradovima koje obilazi našli su se i Pariz, Roterdam, Barselona, Marsej, Beč, Prag, Budimpešta, Beograd i mnogi drugi. Video snimci i blogovi sa hashtagom #CelebratingBauhaus na kanalima društvenih mreža dokumentuju ovo putovanje.

TINY BAUHAUS photo credits Wonder Drifters 3 e1568015776948 DZT šalje TINY [BAU]HAUS na evropsku turneju

Centralni element TINY [BAU]HAUS-a je kvadratnog oblika površine 8 m² unutar kojeg posetioci imaju priliku da dožive Bauhaus svim svojim čulima zahvaljujući magiji virtuelne realnosti. Interaktivne instalacije omogućavaju virtuelni obilazak najznačajnijih Bauhaus lokacija u Nemačkoj u Vajmaru, Desau i Berlinu, ali i pogled u studio Valtera Gropijusa koji je u potpunosti rekonstruisan u virtuelnoj realnosti zajedničkim projektom DZT-a i Univerziteta Bauhaus Vajmar.

Obeležavanje stogodišnjice osnivanja Bauhausa je idealna prilika za poziconiranje Nemačke kao kulturne destinacije za Evropljane.“ – objašnjava Petra Hedorfer, predsednica upravnog odbora DZT-a, tokom svog izlaganja na početku kampanje. „Upotreba novih digitalnih tehnologija, virtuelna realnost i inovativno koncipirani događaji promovišu značajno kulturno nasleđe Bauhausa u Nemačkoj.

Projekat TINY [BAU]HAUS objedinjuje čitav niz relevantnih aspekata Bauhaus pokreta, ovogodišnju tematsku kampanju “100 godina Bauhausa” i globalnu marketinšku kampanju Nemačke kao turističke destinacije. Snažna paralela sa socijalnim idealima protagonista Bauhausa izražena je i kroz ideju stanovanja u malim prostorima – savremenom trendu koji TINY [BAU]HOUSE zastupa.

TINY [BAU]HAUS je dizajnirala i proizvela renomirana Amsterdamska kancelarija za planiranje DUS Architects and Aectual.

Comments