Znaš tu jednu osobu kojoj nikad ništa nije po volji, koja “ubada” kako stigne, koja te prekorno gleda, koja čeka momenat da ti pogrešiš, koja te ne ostavlja na miru, čiji glas nikada ne nosi ništa dobro? Da, gotovo svi imamo takvog jednog kolegu ili koleginicu.

Dovoljno je što naš posao sa sobom nosi i previše stresa, ne treba nam dodatna tenzija u vidu kolege koji skače po našim živcima i koji širi svoj otrove na svakom koraku. 

Osuđeni smo nekada na takve kolege, posebno ukoliko su nam bliski saradnici i zato moramo da pronađemo način da sve to pobedimo, odnosno da jednostavno zanemarimo sve vibracije koje dolaze sa njegove ili njene strane, jer ukoliko energiju budemo trošili na takve stvari, malo će nam ostatiti za nas. Ako imaš problem sa kolegom, onda treba da ga rešiš na sledeće način:

Pokušaj da ga isključiš u svojoj glavi 

Da, kada se god on pojavi na vratima da priča o nečemu što generalno tebe baš ne zanima, niti ima veze konkretno sa tvojim poslom, pokušaj maksimalno da ga utišaš. Ne ulazi u rasprave sa njim, ne interesuj se previše. Odgovaraj kratko. Ovo je sve naravno moguće ukoliko na nekim projektima ne radite zajedno. Ako je ipak to slučaj, onda je situacija malo drugačija. Pokušaj da čuješ samo ono što te zanima i samo ono što je važno. Nemoj da se svađaš kako nešto može ili ne može. Uradi sve što možeš da doprineseš projektu i koristi njegovu taktiku, kako bi tvoji argumenti bili prihvaćeni.

Ne dopuštaj njegovoj energiji da utiče čak i kada on nije tu 

Znamo svi tu situaciju. Dođe koleginica ili kolega na vrata i kaže tu jednu ubitačnu rečenicu, posle koje ne znamo kako da se sastavimo. Onda taj kolega ili koleginica izađe iz kancelarije, ali ostane taj gorak ukus, ostane ta energija. I sada ti imaš dva izbora. Da razmišljaš o toj rečenici, da te kopka, umara, da te lomi i da te ometa u tvojim poslovima. Ili jednostavno možeš da probaš da je zanemariš i kažeš sebi da tebe to ne dotiče i da nećeš dozvoliti da ta njegova ili njena energija poremeti. Ima toliko mnogo lepih stvari o kojim možemo razmišljati.

Comments