Ako čovek već nije zgazio i pljunuo na prirodu, ti dani tek predstoje. Srbija je na sigurnom putu da bude jedna od najzagađenijih oblasti Evrope, a sve što možemo da uradimo jeste da slegnemo ramenima i kažemo “nije do mene“.

Buđenje svesti je mukotrpan, mučenički posao. I zato, svakoga ko se svim svojim bićem trudi da probudi svest nacije treba kanonizovati. Da ne idem u ekstremnost, pokazuje činjenica da se na teritoriji Republike Srbije nalazi takozvana “crna tačka Evrope“ – Bor, grad bakra. Po zvaničnim podacima godišnje se tamo slije preko 11 hiljada tona industrijskog otpada.

U napuštenoj zgradi “Inex film“-a predstavljen je najnoviji projekat mladih i “zeleno“ orijentisanih pojedinaca. Pod nazivom EkoLog, a na adresi www.el.rs, predstavljen je srpskoj javnosti pokret koji je dostupan i praktičan svima koji žele da porade na svome sutra u Srbiji i poboljšaju ga.

e15 EkoLog, volja i mi stvaramo bolje sutra

Tim koji čine Dobrica Veselinović, Marko Aksentijević, Iva Marković, Davor Duboka i Marko Radovanac u Beogradu, Marko Vukojević u Kruševcu i Dragana Jurić u Novom Sadu, proverava validnost unetih informacija i objavljuje ih na sajtu.

Projekat je baziran na ideji da se ekološki problemi mapiraju. Dva su osnovna oblika mapiranja: s jedne strane mapira se veliki društveni ekološki problem, dok se s druge strane mapira pojedinačni problem koji pojedinci imaju, a ne mogu da se obrate nadležnom organu za rešavanje istog.

e35 EkoLog, volja i mi stvaramo bolje sutra

Ovaj projekat ima nekoliko faza. Prva faza je predstavljena Srbiji i građanima, a to je osnovna faza – uočavanje problema i priznavanje istog. Sledeće faze su u razvoju. Postoje, naime, određeni problemi sa funkcionisanjem i jurisdikcijom državnih organa za rešavanje ekoloških problema. Tim EkoLoga je odlučio da se upusti u bitku sa sistemom pa su preostale faze, pregovaranja sa nadležnim državnim organima, a prvenstveno Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u razvoju.

e19 EkoLog, volja i mi stvaramo bolje sutra

Glavna karakteristika EkoLog projekta i sajta jeste veoma širok spektar ekoloških problema. U stvari, najširi spektar i kategorizacija na internet nebu Srbije. Pored osnovnog poznavanja interneta, potrebna i je i dobra volja da se učini nešto dobro.

Dok se u potpunosti sve faze ne razviju, nama, građanima već oštećene i zagađene Srbije, ostaje da priznamo i mapiramo problem koji je nastao, koji je u fazi nastajanja ili koji preti da tek nastane.


Bobana Jovanović je studentkinja prava, večiti poštovalac Skorsezeovih likova, Diznijevih ikona i večito dete ugurano u veliko pakovanje. Aktivno džabalebari i od ljudi krade trenutke. Voli da nosi naočare za sunce i hvata intrigantne poglede. Da može, upoznala bi Fredija jer obožava Queen. Citat: “Moj život je ludilo koje sam postavila na vrtoglave potpetice i u oblak parfema”.

Comments