Po prvi put u Srbiji na raspolaganju vam je omiljeno vino Anđeline Džoli i Breda Pita, a ova ekskluziva dostupna je jedino u hotelu “Square Nine”.

Imanje Miraval i Miraval vino dočaravaju nam suštinu provansalskog šarma, koja je možda najvernije prikazana u Matisovoj slici “Luxe, calme et volupté”.

Terasasti vinogradi datiraju iz rimskog doba, kao i okolne šume i krševito okruženje prošarano majčinom dušicom i maslinjacima, pružajući utočište holivudskim zvezdama koje žele da unaprede svoje poznavanje veština pravljenja vina.

Čini se da su Bred i Anđelina više uključeni nego što se moglo očekivati. Njih je kroz procese prozivodnje vina znalački vodila porodica Perin iz “Château de Beaucastela”.

162 Ekskluzivno za hedoniste: Miraval Rose – Vino Jolie Pitt & Perrin

Organski gajen, Rosé iz 2013. je izuzetan, njegova nežna bledoroze boja je skoro blistava u svojoj lepoti, dok se njegove suptilne i dugotrajne arome i ukus ispunjeni citrusnim notama i notama bobičastog voća sa velikim harmonijom uklapaju. Kao što je slučaj svih velikih provansalskih Roséa, upadljiv je prijatan ukus začinskih trava, čija je koncentracija veća nego što bi se očekivalo. Trunka začina na kraju opčiniće vas.

Prefinjeno, elegantno, nudeći čiste i koncentrisane ukuse sušenog bobičastog voća, mandarine i dinje. Naglašen kraj poseduje primese kremena i začinskog bilja, kremastog ukusa. Može se piti odmah.

Miraval Rosé je jedini Rosé na Wine Spectator’s Top 100 listi najboljih vina iz 2013. sa 90 poena.

Imanje: Château Miraval

Dvorac Miraval se nalazi u blizini drevnog grada Koran – severno od Brinjola u srcu Provanse. Imanje je, ako nam oprostite kliše, najbliže raju na zemlji što postoji, ušuškano u šumarcima Mediterana.

Istorija Miravala, na neki način objašnjava magičnu auru koja prožima dolinu. Imanje se nalazi u blizini rimskog puta Via Aurelia, lokacija manastira u srednjem veku, a zbog toga i utočište za dinastiju Burbon.

Inspiraciju očigledno nije teško pronaći ovde. Najnovijim stanarima slava i bogatstvo nisu strani. Miraval je letnjikovac Anđeline Džoli i Breda Pita, kao i vinarija gde su pokrenuli zajednički poduhvat sa porodicom Perin iz renomiranog Château de Beaucastel iz doline Rone.

336 Ekskluzivno za hedoniste: Miraval Rose – Vino Jolie Pitt & Perrin

Regija:

Kao i druge oblasti na Mediteranu, Provansa je bila domaćin nekoliko kultura tokom svoje istorije i svaka je dodala svoj pečat vinarstvu u ovom regionu, posebno u pogledu sorti grožđa.

Samo nabrajanje tipova grožđa koja se mogu pronaći u ovoj regiji daće vam ideju o šarolikosti, pošto uključuju Carignan, Cinsaut, Grenache (koji se najviše sadi), Ugni Blanc, Clairette, urođenički Calitor, Barbaroux, Rolle (Vermentino) i Sémillon, između ostalih.

246 Ekskluzivno za hedoniste: Miraval Rose – Vino Jolie Pitt & Perrin

Provansa je blagoslovena mediteranskom klimom, sa toplim letima i blagim zimama. Sa godišnjim prosekom do 3,000 sati, preterana količina sunca je briga za mnoge vinogradare. Srećom, toplotu ublažava maestral sa severa, a rizik od gljivičnih oboljenja je minimalan, što čini Provansu izuzetno pogodnom za organsko vinogradarstvo.

Region je najpoznatiji po rosé vinima, koja čine više od polovine provansalske proizvodnje i obično su suva. Mala enklava Kasis izdvaja se kao region belog vina.

Comments