Dragi dnevniče,

Među ženskim delom ljudske naseobine na ovoj planeti, postoji posebna grupacija jedinki, koja svojim ponašanjem priziva zlatno doba Torkamade i ostalih velikih inkvizitora. Ta grupacija se prepoznaje po tome što za sebe uglavnom tvrdi da “ne zna šta hoće, ali zna šta neće”.

To je ona vrsta žena koja je uvek zaljubljena u “nekog drugog”, obično u kretena koji spada u grupaciju “mnogo mi je gotivna ljuska”, koji imaju seksualnu disfunkciju, nasilni su, ili je na bilo koji način nedostupni. Obavezno je u njenom emotivnom životu na komplikovan način upleteno više ljudi.

U pitanju su klasične emotivne manipulatorke.

Svaki dovoljno iskusan muškarac je nekad u životu imao posla sa takvom ženom. Nakon takvog iskustva muškarac dugo ima problem sa poverenjem u sebe, u žene i uopšte u veze. U poslednje vreme, verovatno zbog slobode koju pružaju socijalne mreže na internetu, sve više emotivnih manipulatorki praktikuje svoj vampirizam, te je sve više normalnih, ali emotivno neupotrebljivih muškaraca koji više ni u jedan odnos ne unose sebe u potpunosti, najpre iz predostrožnosti.

Problem sa manipulatorkama nije samo problem vernosti, kako većina obično pomisli na prvu loptu, (nevernost je samo najčešći oblik kojim manipulatorka povredjuje svoju žrtvu), već problem kompletnog šizofrenog emotivnog ugodjaja koji rastura svaki delić tudjeg života. Ne samo partnerovog, već i života njenih i njegovih prijatelja, a često i porodice. Njihov život je obično već odavno razvaljen, i ona kao slobodna radioaktivna čestica luta po svetu u potrazi za materijalom koji će genetski modifikovati do neupotrebljivosti.

Najlakše se prepoznaju po obrtima u odnosu, obično to u praksi izgleda tako što se na samom početku u potpunosti prepuste vašoj novoj romansi, neka čudna energija struji između vas, jaka strast, neopisiva, a onda bez ikakvog razloga stvar se menja bukvalno preko noći. Često i posle samo par dana, ona “shvata” da više ne može dalje u tom odnosu. Zavela vas je i odbacila istog trenutka. Tog trenutka muškarac koji je imao iskustva sa takvom vrstom kretenizma, se samo okrene, ode i više nikad ne odgovori na pozive koje svakako posle nekog vremena ona krene ponovo da nemilice šalje, jer ona odlazi, ali ne odlazi stvarno, već započinje emotivno vampirsko kolo kojem nema kraja do glogovog koca.

Te žene ne umeju biti srećne u ljubavi i uvek će iznova praviti problem, čak i kada “sve shvate” i odluče se promeniti, zatišje i ta “promena” će biti vremenski ograničena. Svaki pokušaj ispravljanja takve osobe, ili dublje emotivno uplitanje garantuje samo potpuni raspad sopstvenog emotivnog života. Takve devojke se moraju lečiti kod stručnog lica, što često i rade, ali samo da bi imale opravdanje za dalje pravljenje problema. One ne vole nikog, nisu u stanju za to, one samo savrešno manipulišu tudjim osećanjima.

Neiskusan muškarac najčešće kreće u krstaški rat sa svim preprekama koje je ona u par sati uspela da postavi između sebe i partnera, protiv njenih prijatelja, roditelja, karijere, brata, sestre, svega što može poslužiti kao pregradni zid. Emotivna manipulatorka u svoju šizofreniju uključuje svoje kompletno okruženje, najčešće tako, što drži u zavadi različite ljude iz svog života, bez da su se oni ikada sreli, već stalnim svaljivanjem sopstvene odgovornosti na “one druge”, mešetari i drži stvar “pod kontrolom” bez obzira na cenu koju drugi zbog toga plaćaju.

Iskreno ne verujem da postoji gora vrsta ljudi od emotivnih manipulatora, ne postoji niko ko destruktivnije može da ti opustoši život, moj dnevniče. Obično su iza njih teške porodične priče, nedostatak ljubavi i sigurnosti, kao i pravi psihički poremećaji. Narcisoidni poremećaj, egoziam, bipolarni poremećaj, psihoze i slični, medjutim svaka interakcija sa njima, čak i u cilju dobrotvornog rada je gubljenje dragocenog vremena.

Iako su vrlo često one same potpuno nesvesne stvari koje rade, i kako vreme prolazi sve više sebe smatraju nesrećno zaljubljenom i neshvaćenom ženom, pravu ljubav najčešće uopšte nisu u stanju da osete, a strast osećaju isključivo kada je u igri uključena patnja, baš kao što heroinski ovisnici doživljavaju sreću.

Lek je jednostavan, kada prvi put kaže, iako je sve u redu, da ne može više dalje, oslobodi je, ako se vrati, a onda ponovi tako nešto, bilo kada, nemoj joj se više nikad javiti na telefon, moj dnevniče. Ne voli te, pomiri se sa time, ne voli nikog.

P.S.
Postoje i muškarci koji su emotivni manipulatori, ali ne na ovaj način i najčešće su manipulatori u nekim drugim odnosima, a ne ljubavnim.

Preuzeto iz: “Besmislenog dnevnika jednog H8-era”


Amitz Dulniker u zvezdanom nebu vidi šta ste sve sakrili od sebe i drugih. Zna šta želite, mislite i volite. Zna sve: da ste nesrećni, nesigurni, perverzni i neodlučni. Ako budete dobri, neće to podeliti sa drugima. Amitz je takođe i autor “Besmislenog dnevnika jednog H8-era”.

Comments