#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Pre nekog vremena smo vas upoznali sa osnovnim hipsterskim tipom: Heineken u jednoj ruci, smotuljak organskog duvana u drugoj, odeven u dobro osmišljenu kombinaciju uskih farmerica i flanelske košulje uz naočari sa širokim okvirom i nekom vrstom dubokih patika. Sa hipsterima dolazi mnogo ironije i striktna privrženost antipop kulturi. Možda im se smejemo, ali potajno želimo da razumemo tajnu njihovog misterioznog ponašanja.

21bd9d30edd4f1bd88b2238c32743547 Era hipstera: Kako biti deo kul ekipe

Hipsterska kultura je puna kontradiktornosti: "Svi mrze hipstere... Posebno hipsteri"

Iako često nailazimo na hipstere u velikim svetskim metropolama, moramo da primetimo da se hipsterska zajednica brzo širi i na manje urbane krajeve. Objašnjenje ove “hipsterifikacije” jednostavno je: hipsterska kultura postala je mainstream.

Urban Outfitters, Diesel, Miss Sixty i mnoge druge kuće normalizovale su hipstersku uniformu. Hipsterska muzika je postala obožavana, sa bendovima poput Kings of Leon koji rasprodaju koncerte “tvinkama” (prestarim za igračke, premladim za momke), tinejdžerima ali i onima u dvadesetim. Iako mnogi tvrde da ne vole hipstere, velika većina je već duboko zašla u ovu kulturu. Zapravo je česta fraza: “Svi mrze hipstere… posebno hipsteri”. To se zove ironija.

Ako ste pomislili da se tu sve završava – prevarili ste se. Postoji naučni dokaz da hipsteri zaista jesu više kul od nas, a zaista postoji metod kojim se može pratiti to ludilo.

Prema jednom istraživanju sprovedenom na Harvardu, über-hipstera definiše bezgranična potreba da održi jedinstvenost svojih interesa. Kada nekom od njegovih prijatelja počne da se dopada isti bend kao njemu, to će pravog hipstera poslati u potragu za novom velikom stvari. Dvoje hipstera će se povezati putem zajedničke ljubavi prema, recimo, nekom alternativnom bendu, ali neće zapravo uticati na to šta ovaj drugi sluša. To pokreće doživotni ciklus hipsterskog otkrivanja svega što je vredno pažnje u našoj kulturi.

Pitanje koje hipsterska pomama poteže jeste: ako su hipsteri postali mainstream i ako je ekstremno postalo normalno, da li je uopšte više moguće izroniti iz mase? Da li nam budućnost sa sobom donosi urođenu nesposobnost da se okarakterišemo kao drugačiji? Ili bi možda trebalo da budemo zahvalni hipsterima i svima sa takozvanim “hipsterskim težnjama” jer su im senzori stalno uključeni i otkrivaju nam nove dimenzije kulture? Čak i mi u Wannabe Magazine-u, uvek smo u potrazi za novom iskrom inspiracije ili kul dizajnerom koji trenutno razbija.

Ukoliko želite, možete biti hipster. Tajna je otkrivena.


Kristina Grabež je marketing guru i melanholična Beograđanka koja voli da zagrebe u svaku umetnost. Možete je videti kako svakodnevno šparta od izložbi slika do koncerata i pozorišnih predstava, balansirajući svoju džigljavu malenkost na ultratankim dvanaesticama.

Editors choice