Etno (od grčkog, ethnos, “narod”) se odnosi na narod, narodnost ili narodne običaje; može biti i skraćeni oblik od “etnološki” ili “etnografski”.

Etno podrazumeva opis života, rada, običaja, kulture, karakteristike pojedinih naroda, plemena ili etničkih grupa.

Etnički uticaj oživljava zanatske veštine iz prošlosti i najudaljenijih mesta. Postao je popularan zahvaljujući međunarodnoj trgovini.

1.jmbg  Etno sa preokretom

Delovi narodne nošnje korišćeni ovde su: suknja, marama i trake crvene boje, kao i pojas. Crvena suknja kombinovana je uz Zarin prsluk i modernu majicu bez rukava. Sa takvom majicom i belom suknjom kombinovan je jelek.

Mnogi poznati dizajneri ih uzimaju kao inspiraciju za svoje kolekcije. Imena poput Žan Pol Gotje (Jean-Paul Gaultier), Džon Galijano (John Galliano), Đorđo Armani (Giorgio Armani), Ana Sui (Anna Sui), Oskar de la Renta (Oscar de la Renta), Žan Paken (Jeanne Paquin), Žan Lanven (Jeanne Lanvin) i mnogi drugi koristili su ih u svom radu.

276 Etno sa preokretom

Autentični ručno rađeni etno nakit, ogrlica i narukvica. Ovde je crvena marama korišćena kao top i uklopljena uz crne šalvare dekorisane pojasom i trakama

Bilo da su to afrička plemena sa svojim nakitom od slonove kosti ili severnoamerički indijanski narod sa raznovrsnim, šarenim perima, pa sve do različitih evropskih naroda sa prvim začecima umetnosti odevanja, savremeni krojači stilova provlače sve ove motive u stvaranju nečeg novog. Svrha je da to novo izgleda originalno, drugačije i moderno. Etno motiv osvežava današnju modu i izdvaja je neobičnošću, kao što se nekadašnji stilovi prošlog veka vraćaju i ponovo rađaju u novom ruhu, tako i etno kultura oživljava u ponovnoj upotrebi na svetskim modnim pistama.

370 Etno sa preokretom

Plisirana suknja koja je deo narodne nošnje uklopljena je uz modernu garderobu i retro broš koji je stavljen umesto priveska na ogrlicu

Narodna nošnja ima dugu tradiciju od nekoliko vekova, a trenutno je u ekspanziji.

Živimo u zemlji koja je bogata tradicijom i etno kulturom. Nažalost, zbog ekonomske krize i nedostatka uslova, a i praćenja nekih drugih trendova, etno motiv ovde nije dovoljno iskorišćen. Zato sam pokušala da napravim spoj tradicije i modernog. Tako je nastala ova kolekcija slikana na autentičnom mestu, na arheološkim ostacima srednjevekovnog Kruševca. Srpska narodna nošnja oživela je u svakodnevnim komadima garderobe. Autentični etno nakit se savršeno uklopio sa visokim potpeticama. Pojas narodne nošnje koristila sam uz usku belu haljinu, koju sam improvizovala od komada platna.

461 Etno sa preokretom

Ljubičaste šalvare u kombinaciji sa modernom belom košuljom

Prsluk (jelek) etno dezena uklopila sam sa običnom belom majicom uz letnju belu suknju, ili uz lepršavu zelenu haljinicu.

Moj omiljeni detalj srpske narodne nošnje je jelek, deo ženske nošnje od pliša kao osnovnog materijala.

Bogatstvo srpske etno kulture specifično je i po uticaju drugih naroda. Tako su svoje mesto u ovom projektu našle i turske šalvare (široke pantalone), takođe uklopljene sa potpeticama.

Na kraju, šta dodati osim da se novostvoreni etno sa zaokretom ne može opisati rečima. Slike će govoriti same za sebe, originalni autfiti ispisivaće neku novu istoriju i tradiciju.

553 Etno sa preokretom

Štikle, narodna nošnja i moderna garderoba

6 picnik Etno sa preokretom

Košulja iz narodne nošnje sužena crvenom trakom i bela haljina nošena kao suknja, uz tirkizni nakit

727 Etno sa preokretom

Zelena haljina uklopljena uz jelek i štikle

818 Etno sa preokretom

Improvizovana haljina od belog materijala i pojasa iz narodne nošnje

912 Etno sa preokretom

Bele šalvare nošene uz zelenu majicu i štikle


Anastasija Milojević je diplomirani ekonomista koji obožava fotografiju, modu i muziku (bez koje je dan nepotpun). Retko, ali rado slika, a sada najčešće bloguje na Butterfly Dreamer. U potpunosti se slaže sa Marilyn Monroe: “Dajte devojci prave cipele i osvojiće svet!”

Comments