Da li vam se dešava da vas skalp, odnosno teme, često svrbi, da se peruta i da vam je koža glave osetljiva i na najmanju promenu – kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima? Bez obzira na to što svakodnevno negujete kosu i čini vam se da dajete sve od sebe? Ukoliko je odgovor da, ne brinite, imamo savet za vas. Velika je šansa da se zapravo borite sa ekcemom kože glave, koji je moguće pažljivo tretirati – i čak sprečiti njegovu ponovnu pojavu na vašoj koži. Osobe koje se bore sa ekcemima uglavnom pate od izuzetno suve i osetljive kože, koja je sklona osipu, crvenilu i svrabu određenih delova kože – a ekcemi se najčešće javljaju na šakama, stopalima, zglobovima, vratu, laktovima, kolenima i ponekad čak oko kapaka, a može se naći i na vašem skalpu, iako vam to možda nije palo na pamet.

Ukoliko na drugim delovima kože nemate ekcem, a osećate njegove simptome na svom skalpu – to je sasvim moguće. Ekcem se u vašem slučaju možda razvio kao genetska predispozicija, a možda i usled stresnog životnog perioda, ali ono što je važno je da na vreme prepoznate da je u pitanju ekcem, a ne nešto drugo. Vaša koža glave može biti suva ako se generalno u životu borite sa suvom i zategnutom kožom, ili može odreagovati na neki proizvod koji joj ne odgovara – ali to nije isto kao i boriti se sa ekcemom kože na svakodnevnom nivou. Ako vam se čini da se upravo vi susrećete sa ekcemom skalpa, evo kako da prepoznate da li ste u pravu i kako da rešite svoj problem.

Šta izaziva ekcem na skalpu?

Reč ekcem opisuje nekoliko različitih mogućih stanja kože, od kojih je najčešći atopjski dermatitis. Atopijski dermatitis podrazumeva oštećenje u barijeri kože, koja inače služi tome da zadrži hidrataciju i spreči iritaciju. Dakle, ako je barijera oštećena, koža je suva, crvena i iziritirana. Atopijski dermatitis je najčešće izazvan genetskim predispozicijama. Ipak, on se možda hoće, a možda i neće ispoljiti ukoliko ga “ne izazovete” – time što ćete prečesto sušiti kosu pretoplim vazduhom, ili pak agresivno češljati kosu i tretirati je jakim preparatima.

Comments