Koji su simptomi ekcema na skalpu?

Koža sklona ekcemima teže zadržava hidrataciju, što je čini posebno osetljivom, a evo sa kojim simptomima se možete susresti ako se borite sa ekcemom na skalpu:

  • vaša koža je veoma suva
  • delovi skalpa su vam crveni ili braonkasti
  • osećate svrab, naročito noću
  • koža na skalpu vam je ispucala
  • koža na skalpu vam je na nekim delovima grublja/zadebljana
  • primećujete perut na odeći

Koja je razlika između ekcema i psorijaze?

Postoji mnogo različitih stanja sa kojima se vaša koža glave može susresti, a pored ekcema, možete se boriti i sa psorijazom – koju je potrebno tretirati na sasvim drugačiji način. Zato, pažljivo osmotrite sve simptome. Za razliku od ekcema, psorijaza je autoimuno stanje kože, a upaljeni delovi vašeg skalpa usled psorijaze najčešće su zadebljani, imaju kraste i sivkaste su boje. Oni se mogu pojaviti i usled infekcije bakterijom. Ako niste sigurni sa čime se tačno borite i ne možete da izdvojite primetne razlike, preporučujemo vam da se konsultujete sa svojim dermatologom. Ono o čemu sami možete razmisliti je da li se još neko u vašoj porodici susreo sa istim problemima – što govori o genetskom problemu, dok ukoliko to nije slučaj, možda je iznenadni problem izazvan nekim novim proizvodom koji ste uveli u svoju rutinu nege.

Kako da tretirate ekcem na skalpu?

Prvenstevno, trebalo bi da se konsultujete sa dermatologom koji će vam prepisati terapiju za tretiranje stanja vaše kože. Ali, postoje i neke stvari koje možete uraditi sami, koje će imati pozitivnih efekata po vaš skalp.

Izbegavajte da prečesto perete kosu

Preterano često pranje kose, ma kojim proizvodima, izazvaće gubitak prirodnih ulja koje vaša koža glave proizvodi, što će je učiniti još osetljivijom i suvljom – što ne želite u slučaju već postojeće borbe sa ekcemom. Dakle, izdržite malo duže sa “masnom” kosom – isplatiće vam se na duge staze. Takođe, nemojte nikako kosu i kožu glave ispirati veoma toplom vodom, već se zadržite na mlakoj, ili ako je moguće – pređite i na hladniju u letnjim mesecima.

Pažljivo birajte proizvode koji su nežni prema vašoj koži

Dakle, krucijalno je da se okrenete proizvodima koji u sebi ne sadrže preterano veštačke i intenzivne sastojake koji mogu izazvati dodatne iritacije ili alergijske reakcije.

Naslovna fotografija: instagram.com/shahafmakeup

Jovana

Comments