Ima tih dana, kada jednostavno već od jutra nešto kao da krene po zlu. Probudimo se tužni, usamljeni, anksiozni, sa sivim oblakom nad glavom iz kog, čini nam se, kiša (kao u crtanim filmovima) pada samo na nas. Kažemo, “ma, ustao/la sam na levu nogu” i ceo dan ostajemo nervozni, kao da po tom pitanju ne možemo da uradimo ništa. To je to, univerzum je odredio – današnji dan je loš dan. Ali, to ne mora biti tako. Sudbinu zapravo i u onim lošim danima možemo uzeti u svoje ruke, a mi vam u nastavku otkrivamo upravo na koji način to možete učiniti. Bilo da vam je dan počeo sa tugom, samoćom, anksioznošću ili umorom, imamo rešenje za vas.

Kada se probudite tužni

Kada se probudite sa osećajem tuge, nivo serotonina u vašem organizmu zapravo je jako nizak. To dovodi do osećaja depresivnosti, a kako biste sprečili iznenadni nalet ovog neželjenog stanja – neka vam cilj bude da što je više moguće podignete nivo serotonina. Fotoreceptori u vašim očima zapravo u ovom slučaju igraju veliku ulogu i mogu pomoći pri regulisanju vaše energije. Oni daju svoj odgovor na plavetnilo neba i prirodno svetlo, te kada se probudite, širom otvorite žaluzine i prepustite se svetlosnim zracima. Na ovaj način ćete se razbuditi prirodnim putem, a zatim će vam se u organizmu podići nivo serotonina, što će učiniti da se osećate mirnije i manje setno.

Kada se probudite anksiozni

Kada se probudite i osećate se anksiozno, najbolje bi bilo da se posvetite nekoj od vežbi disanja – kako biste umirili svoj nervni sistem. Možda vam iz prvog puta neće u potpunosti uspeti ili će vam biti potrebno da otkrijete tehniku koja vama najviše odgovara, ali što redovnije praktikujete tehnike disanja, to će one biti efektnije po vas. Kada udahnete, zamislite kako vazduh putuje kroz celo vaše telo, sve do nozdrva i zatim izlazi iz vas, a onda tako ukrug. Fokusiranje na disanje aktivira vaš parasimpatički nervni sistem, što rezultira usporavanjem rada vašeg srca i umirenjem vašeg celokupnog organizma. Takođe, pokušajte da izbegnete gledanje u vesti, društvene mreže ili mejlove, barem prvih pola sata nakon što se probudite – a ovu aktivnost zamenite nekim jednostavnim ritualom u kojem uživate.

WELLBEING je nova kategorija WANNABE MAGAZINE-a,
kreirana sa ciljem postizanja životnog balansa kroz edukaciju o dve glavne kategorije blagostanja - fizičkom i psihičkom/mentalnom čime želimo čitaoce da motivišemo da naprave promenu i da ih usmerimo u pravcu novih lifestyle navika sa pozitivnim uticajem na njihovo zdravlje.Saznaj više o svim WELLBEING temama na LINKU.Prati WANNABE MAGAZINE na

Comments