“Mi žene smo povezane. To je poput paukove mreže. Ako jedan deo te mreže vibrira, ako postoji nevolja, svi to znamo. Većinu vremena smo jednostavno previše uplašene, sebične ili nesigurne da bismo pomogle. Ali, ako ne pomognemo jedne drugima, ko će?”

Upoznajte Mihaelu Noroc, ženu koja je sve samo ne uplašena, sebična ili nesigurna. Davno uvideviši da je žena ženi najbolji prijatelj, otisnula se na put oko sveta i dala glas svim ženama koje ga nisu imale. Ova mlada tridesetneštogodišnjakinja već više od pola decenije fotografiše žene i radi na tome da njihove priče ne odnese vetar, već da ostanu zauvek utisnute u vremenu. Njene fotografije možete pogledati na Instagram i Fejsbuk stranici Atlas of beauty i tako omogućiti tim ženama da sačuvaju svoje priče od zaborava.

Šta je Mihaelu motivisalo da probudi zaboravljenu lepotu?

Ukucajte na guglu “lepa žena” i pogledajte rezulat. Upravo ta razočaravajuća slika je motivisala Mihaelu da pokaže njenu. Da svetu otvori oči, i napravi neku vrstu “protivotrova” seksualizacije žena i poremećenih sistema vrednosti. Želela je da pokaže da je lepota u stvari veoma jednostavna i leži u tome da samo budemo to što jesmo. Nikada nije unapred birala svoje “modele”. Puštala je da je vodi intuicija, i tu leži iskrenost i  povezanost koja je utkana u njene fotografije. Iako njeno životno delo naziva Atlas lepote, fokus zapravo nikad nije na njoj. Uvek je na ženi ispod nje, na izazovima sa kojima se susreće i način na koji to radi.

Da li je lepota zaista u oku posmatrača?

Pokušavajući da nas podseti da je baš kao i unutrašnja, i spoljašnja lepota u nama samima, ona dokazuje da ona nije čak ni u očima posmatrača. Samo ponekad zaboravimo da je tu, i potreban nam je neko kao Mihaela da nas na to podseti. Ona čini žene koje fotografiše besmrtnim. Često ne morate ni da pročitate tekst ispod fotografije, da biste razumeli priču osobe koja vas gleda sa slike. Njihov pogled, držanje, pozadina, ekspozicija i senke vam kroje priču umesto njih. A taj trenutak može da “zarobi” samo umetnica poput Mihaele, i zapravo time te žene oslobađa. Moramo razumeti lepotu da bismo je pronašli, jer niko ne traži skrovište na vidljivim mestima.

Zašto je bitno za jednu ženu da zaprati ovu stranicu?

Upoznaćete sa ženama iz svih krajeva sveta. Sa Marzieh devojkom iz Irana, kojoj su dva momka bacila kiselinu u lice. Sa Pajao, koja prodaje hranu na plutajućoj pijaci u Bankogu. Sa Lilom iz Gruzije koja već 36 godina vodi svoj dnevnik. Sa Monikom iz Skoplja koja je ostala u kolicima posle saobraćajne nesreće. Sa ženama koje se bave vatrogasnim poslom u Meksiku. Sa Kamilom, policajkom iz Njujorka. Naučićete da budete ponosni na ljude koje ne poznajete, osetićete poštovanje prema borbi. Nekad svi mi podsvesno diskriminišemo, a ove priče će vam pomoći da to uvidite i sprečite. Cenićete sve što imate, jače ćete se boriti za ono što nemate, i sledeći put kad vidite ženu kojoj je potrebna pomoć nećete biti ni sebične, ni uplašene ni nesigurne. Pomoći ćete bez razmišljanja.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: instagram.com/the.atlas.of.beauty

Comments