“Lice i naličje” (Inside Out) naziv je memoara američke glumice Demi Moore, jedne od najplaćenijih holivudskih umetnica svih vremena. Vođeni iskustvom, mnogi će pomisliti kako je ovo još jedna od autobiografija gde poznati ističu, preuveličavaju ili umanjuju značaj pojedinih ličnih osobina i dešavanja, ali, kod Demi – to nije slučaj. Glumica se dotiče svih segmenata svog turbulentnog, ali prelepog života – od veoma teške porodične situacije, zavisnosti od narkotika, do slavne filmske karijere, propalih brakova sa Bruceom Willisom i Ashtonom Kutcherom, do nerazumevanja sa ćerkama. Iznela je sve iz sebe i ne sumnjamo da se zbog toga osetila znatno rasterećenije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Na samom početku memoara Moore se pita: “Kako sam došla dovde? Polazeći od stanovišta odakle potičem – kako sam došla dovde?”, prisećajući se trenutka kad je 2012. godine zbog zavisnosti od narkotika zaglavila u bolnici.

Njeni problemi su počeli još dok je bila devojčica – odrastajući u vrlo disfunkcionalnoj porodici. Majka Virginia King je bila tinejdžerka kad ju je dobila, kao i njen otac Danny Guynes, koji su godinama bili u on-and-off vezi. Njihov toksični odnos je u velikoj meri uticao na Demi i njenog mlađeg brata Morgana, koje je otac jednom prilikom čak i kidnapovao. Neprestano su se selili. Kad je jednom prilikom samo s majkom živela u stanu, njihov poznanik ju je silovao. Demi je imala 15 godina. “Decenijama nisam razmišljala o tome na taj način, već kao o situaciji koju sam izazvala, kao o obavezi koju sam morala da ispunim jer je taj čovek očekivao to od mene”, piše Moore. Dotični je kasnije insinuirao da je Demina majka znala za to, prodavši je za 500 dolara. Glumica nije sigurna da je to istinito, ali joj je prebacila zašto je poznaniku dala ključ od njihovog stana.

Prvu ulogu je dobila sa 19 godina, zaigravši u filmu Choices (1981). Zgodna, s dugom crnom kosom, privukla je pažnju filmskih stvaralaca, pa su uloge počele da se nižu. Međutim, razvila je ozbiljan problem s alkoholom. Kad bi uzela piće, ne bi umela da prestane. U njenoj glavi nije postojao glas koji bi joj rekao da je dosta. Dok je u Brazilu snimala film Blame It on Rio (1984) uzimala je tolike količine kokaina da je zamalo izgorela nozdrve. U pomoć joj je pritekao Joel Schumacher, režiser filma St. Elmo‘s Fire (1985) u kom je Demi igrala mladu ženu koja pati od zavisnosti od narkotika. Joel ju je poslao na rehabilitaciju gde se otreznila. Moore nije sigurna šta bi se s njom desilo da nije bilo njegove inicijative. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 80s movies (@1980smovies)

Nakon TV serije General Hospital (1982-1984) i drama-komedije About Last Night… (1986), Demi je svetsku slavu stekla u filmu Ghost, finansijski najuspešnijem filmu 1990. godine. Bila je nominovana za Golden Globe, a njenu “mušku, pečurka” frizuru kopirale su žene širom planete. Neposredno pre toga, upoznala je, već tada legendarnog, glumca Brucea Willisa sa kojim je dobila tri ćerke – Rumer (1988), Scout (1991) i Tallulah (1994). Moguće je da niste znali da je Demi bila udata i pre Brucea, i to za 12 godina starijeg pevača Freddyja Moorea, čije je prezime uzela kao svoje umetničko.

Comments