Da li ste imali problema sa nesanicom, a niste mogli da im nađete uzrok? Sa vama je, čini vam se, sve u redu, niste pod stresom, niste anksiozni, trenirate i uživate u životu – ali san i dalje nikako da naiđe. Ono što bi u tom slučaju trebalo da “prekontrolišete” je vaša ishrana, koja može biti upravo uzrok toga što noću ne možete da zaspite. I sami ste sigurno već čuli izreku “ono si što jedeš”, koja sa razlogom postoji – i zato vam u nastavku predstavljamo 10 različitih namirnica kojih bi trebalo da se klonite kada spremate večeru, ako želite da održite zdrav san.

Ljuta hrana

Ljuta hrana najčešće ima svoje obožavaoce i ljude koji je nikako ne vole – a ako ste jedni od onih koji su njeni fanovi, ipak pokušajte da je ne jedete direktno pred spavanje. Veoma ljuta hrana izaziva gorušicu i probleme sa probavom, koji se ležanjem u ravnom položaju samo pogoršavaju – te definitivno nećete moći da imate lak i bezbrižan san. Zato, ako već rešite da se častite ljutom hranom, učinite to u popodnevnim satima.

Dimljeno meso i sir

Sir i dimljeno meso poput pečenice ili suvog vrata u sebi sadrže tyramine, aminokiselinu koja pokreće aktivnost u mozgu i koja čini da se osećamo čudno i budemo energični – a energija nije ono što nam je potrebno pred spavanje. Iako su dimljeno meso i sir savršene poslastice za romantičnu večeru, možete ih jesti i za vreme laganog bruncha, nakon čega ćete mirno spavati noću.

Kafa

Pa, ovo je stvar koju ste verovatno već znali, ali niste nikada mnogo razmišljali o njoj. Ako ste osetljivi na dejstvo kofeina, preporučljivo je da je čak ne pijete šest sati pre nego što legnete u krevet, a ako vam je baš potrebno da podignete energiju – bolje je da popijete šolju zelenog čaja. On u sebi takođe sadrži kofein, ali u mnogo manjoj meri, i više će prijati vašem organizmu ako ste skloni anksioznostima.

Paradajz i paradajz sos

Znamo, paste sa paradajs sosom su savršen guilty pleasure obrok za večeru, ali predlažemo vam da ih ipak ne jedete direktno pre odlaska u krevet. Paradajz, odnosno paradajz sos, u sebi isto kao i dimljeno meso i sir sadrži aminokiselinu tyramine, koja pospešuje aktivnost vašeg mozga i čini vas budnim i energičnim. Dakle, ipak nema špageta pred spavanje!

Crna čokolada

Ono što često zaboravljamo je da crna čokolada u sebi sadrži kofein, pa ako volite da se zasladite pred spavanje, vrlo je moguće da je to razlog vaših nesanica. Naravno, u redu je uzeti pokoju kockicu mlečne čokolade, ali što više procenta kakaa čokolada koju volite ima, to je bolje da je jedete ranije u toku dana.

Comments