Pariz, Francuska

Pariz je uvek odlična ideja! Stoga, posetiti prestonicu Francuske za vreme praznika je još bolja ideja. On je veličanstven u svako doba godine, pa samim tim i zaslužuje da ga spomenemo, jer kao “Grad svetla”, posebno je spektakularan za vreme praznika. Zima u ovom gradu je uvek dočekana sa snegom i niskim temperaturama, pa beli plašt kada pokrije ceo grad istakne dodatno crvenu rasvetu koja je na skoro svakom ćošku ovog grada. Šoping u Parizu je san svakog šopingholičara – od luksuznih brendova pa sve do onih koje sigurno možeš sama sebi da priuštiš. Posebno ističemo, ako želiš da probaš nešto posebno kada je u pitanju hrana, macaroons u Laduree koji su svetski poznati. Možeš posetiti neke od mnogih crkvi u Parizu, koje su prelepo dekorisane za vreme praznika. Večera sa partnerom kraj reke Sene je nešto najromantičnije što možeš da uradiš u ovom gradu, ili čak obrok na Ajfelovom tornju nije nikako loša ideja, dok se pogled prostire na ceo Pariz.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam mora da se nađe na tvojoj bucket listi gradova koje moraš makar jednom u životu da posetiš, a on svakako važi za jednu od ultimativnih zimskih destinacija u Evropi. U toku godine ovaj grad je pun uzbudljivih aktivnosti koje su unikatne i drugačije od bilo čega drugog što ste do tad videli, ali za vreme zime, on ipak privlači manje turista naspram ostatka godine. Samim tim, manja je gužva u gradu što ga čini mnogo više slobodnijim, pa imaš priliku da u potpunosti uživaš u njemu. Jako retko kad pada sneg i temperatura skoro nikad ne ide ispod nule, pa spada u jedan od toplijih gradova iako se nalazi prilično severno. Bez obzira na temperaturu, vazduh je dovoljno čist pa samim tim nosi jendu dozu hladnoće koja te upozorava da treba da se ipak dobro obučeš. Za vreme praznika ima nekoliko besplatnih javnih događaja kojima možeš da prisustvuješ, a ti događaji ističu njegovu kretivnu stranu. Najinteresantniji event koji treba da posetiš je The Amsterdam Light Festival, koji će te sigurno oduševiti.

Brisel, Belgija

Hladni dani su zapravo jako lepi u Briselu. Barovi su uvek puni dobrodošlice, hrana je preukusna, a ulice su prelepo okićene. Bez obzira na hladnoću, postoji dovoljno aktivnosti da budeš zauzeta istraživanjem grada, koji je po prirodi zbog ponašanja ljudi sam po sebi “topao”. Posebno bismo izdvojili belgijsku hranu i pivo. U centru Brisela ćeš naći nekoliko čuvenih brown cafés koji imaju velik izbor piva, a kada je u pitanju hrana, hrana koju možeš kupiti dok šetaš na ulici poput pomfrita ili vafla će te oduševiti. Samo obrati pažnju koje pivo uzimaš zbog velike količine alkohola koje se u njemu nalazi. Kada dođe vreme praznika, Brisel ima jedan poseban praznični market koji se zove Plaisir d’Hiver. To ti je ujedno i prilika da usred marketa iznajmiš klizaljke i uživaš u ovoj vrsti sporta. Belgijska čokolada je takođe jako poznata, naročito na ovom marketu. Dolazi u raznim ukusima, a posebno bismo istakli čokoladu sa ukusom kaktusa, koja će te prijatno iznenaditi koliko je ukusna.


izvor naslovne fotografije: unsplash.com

Jovan Žihlavski

Comments