Ovogodišnja 31. Beogradska nedelja mode počela je poslednjeg dana marta. Kolekcije su prikazali strani brendovi, domaći afirmisani kreatori, ali i mlade nade naše modne scene. Samim ulaskom u Belexpocentar našli biste se u drugom svetu. U taj svet mode prvo su vas uvodile promoterke: “Da li želite da se fotografišete?”, “Želite li čokoladu?”, “Hoćete nešto da popijete?” samo su neka od brojnih pitanja kojima su gosti bili zasuti od ulaznih vrata. Ipak, najpopularniji štand bio je L’Oréalov, gde su dame mogle da se našminkaju ili dobiju po koji savet za make up.

157 Fashion Week: Revije, bekstejdž i atmosfera

Štand šminke L'Oreal bio je najposećeniji

Od gužve se sklanjamo u backstage. Ili bar tako mislimo – i tamo je neverovatna gužva. Frizeri, šminkeri, modeli, fotografi… Dizajneri i asistenti rade poslednje prepravke, odeća se pegla, lepe se veštačke trepavice. Još samo malo laka, frizura mora da izdrži! Skoro svi su nervozni. Zapanjujuće, najopušteniji su modeli. Sjajna, sveža nova lica. Iako je mnogima ovo prvi hod pistom, to se na njihovim licima ne primećuje. Osmesi, poze, pozdravi. Svi su vrlo pristupačni, rado daju izjave i još spremnije poziraju. Uzbuđenje pred revije raste.

249 Fashion Week: Revije, bekstejdž i atmosfera

Modeli rado poziraju pred izlazak na pistu

Svetlo? Spremno. Muzika? Počela. Gosti? Na svojim mestima. Revije mogu da počnu. Osmesi su na licima kako modela, tako i dizajnera, ali i gostiju. Gostima sve pohvale za stajling. Ipak, zameramo im preterano dizanje nosa i kolutanje očima ako nisu u prvom redu. Najzabavnije i najveselije zvanice su, naravno, modne blogerke. “Ovo mi se sviđa!”, škljoc, škljoc! Prepoznajete ih po upečatljivoj garderobi i ogromnom fotoaparatu. Kad se završi poslednja revija, pravac do bara na osveženje. I sumiranje utisaka, naravno.

341 Fashion Week: Revije, bekstejdž i atmosfera

Blogerke su najprimećenije na revijama

Posle tri dana u Belexpocentru, selimo se u Etnografski muzej, pa u Mixer House. Iako je revija odeće za kućne ljubimce bila zanimljiva, a Bata Spasojević maestralno zatvorio ovu Nedelju mode, najinteresantnije su bile modne vinjete. Modeli kao živi eksponati. Prepoznajemo neka lica sa revija, mada ima i novih, svežih. Fotografi prave gužvu, umetnost je probiti se od njih i zapravo videti nešto od odeće. Lagano, ženstveno, nežno. Kreatori su u blizini, primaju komplimente. Neki od njih stvarno su se i zarumeneli.

438 Fashion Week: Revije, bekstejdž i atmosfera

Modne vinjete u Mixer House-u

Čini se i da gosti uživaju. Doduše, više u provodu nego u modi. Svako ima piće u ruci i osmeh na licu. Gledaju manekenke, ali i sami pokušavaju da se ubace u kadar neke fotografije. “Izvini, jesi ti fotograf? Možeš, molim te, da nas slikaš?”, pitanja su koja se čuju na svakih nekoliko minuta. Začudili biste se kad biste videli koliko devojaka pozira kao pravi modeli!

533 Fashion Week: Revije, bekstejdž i atmosfera

Opuštena atmosfera u Mixer House-u

Fotografije: Jelena Vorkapić


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.

Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky Strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments